Начин на приготвяне: Измиваме баклата и я
накисваме 3-4 часа в студена вода. Почистваме я от дръжките, след което я
нарязваме на парчета по 1 см.
Наливаме 800 мл вода в тенджера и след като заври, прибавяме
нарязаната бакла. Варим на умерен огън докато омекне, около 20 мин. /може да отнеме и повече време/. Загряваме
отделно зехтина. Запържваме за няколко минути нарязаният на ситно лук и чесън. Слагаме ги
при врящата бакла. След което прибавяме нарязаният картоф, обеленият и нарязан
на дребно домат, подправките и захарта. Варим още 15 мин. под похлупак, прибавяме
измитите джанки и доваряваме, докато се свари напълно баклата и картофа – около
15 мин. . Сваляме от огъня, посоляваме и след минута прибавяме бъркайки разбитото
с няколко капки оцет яйце /течността в тенджерата не трябва да ври/. Готово! Насладете се на вкусът.
Добър апетит!
:))Вчера и моята майка беше сготвила бакла с джанки:)
ОтговорИзтриванеПрекасно ястие!Браво,Ванка!
Благодаря! След като я опитах за първи път преди години, вече не се учудвах защо всички мои по възрастни роднини я обичаха толкова тази супа. :)
ИзтриванеИсторията ми е позната, и аз напоследък преоткривам вкусове, които съм подминавала преди години. Бакла съм яла само един единствен път по рецепта на Пепеляшка - с ярешко. Тук рядко виждам и да я продават, даже до преди години не бях срещала.
ОтговорИзтриванеВесе, аз съм на принципа, че човек трябва да опита всичко възможно докато е жив. :)
ИзтриванеЯйцето развали малко видът че го разбих с белтъка. Следващият път без застройка ще е . Иначе е вкусно!
ОтговорИзтриванеЗдравей! За ястието по важно е вкусът, не толкова вида. Аз лично предпочитам тази чорба /супа/ без застройка. Но в къщи не всички са с моя вкус. Поздрави!
ИзтриванеАз правя застройката с жълтък и кисело мляко.
Изтриване