понеделник, 17 февруари 2014 г.

Домашно кисело мляко. Как да си направим.

домашно краве кисело мляко

Един литър прясно мляко се вари на водна баня, като се разбърква непрекъснато, до като изгуби 1/5 от обема си. След това се охлажда до  45 градуса – трябва да е малко по-топло от телесната температура. Свареното мляко се прехвърля в топъл порцеланов съд и в него постепенно се разтваря една лъжичка кисело мляко, като
се бърка в една посока, докато се разнесе равномерно. Съдът се завива с вълнено одеяло. подквасването продължава около три-четири часа. При разклащане на съда трябва да престанат да се образуват вълнообразни движения. Остава се да се охлади още 2 часа в хладилник, за да се спре ферментацията и да се избегне прокисването
му.


Това е една стара рецепта, но не напълно приложима. Ето как го правя аз. Имам възможност да вземам прясно мляко издоено от кравата пред мен .

домашно краве кисело мляко
Сварявам го. Прясното мляко от което ще правим домашно кисело мляко трябва да е ПЪЛНОМАСЛЕНО. По време на варенето го разбърквам по малко, да не избива маслото отгоре.  Оставям го да изстине на стайна температура. Трябва да бъде леко топло – като поставим пръст в него да чувстваме топлина и спокойно да го държим потопен. Който има кухненски термометър може да измери температурата. Оптимална е 43-44 градуса. Махам образувалата се маслена коричка отгоре и наливам в стъклени буркани. На 1 буркан тип „Омния” 800мл. слагам по 1 с.л. кисело мляко /не много пълна – без връх/ закваска. Разбивам леко закваската в отделен съд, добавям внимателно малко от свареното прясно мляко, да стане гъста каша. После слагам тази кашичка при млякото в буркана и бъркам в една посока да се разствори. Завивам с вълнено одеало и оставям 4-4.5 часа. След този престой млякото в буркана вече трябва да изглежда като киселото. Слагам в хладилник да престои още 4 часа и готово.
домашно краве кисело мляко

домашно краве кисело мляко
Домашно овче кисело мляко


Домашно овче кисело мляко

Добър апетит!


Домашно биволско кисело мляко

Домашно биволско кисело мляко
 

8 коментара:

 1. Докато в началото четях рецептата исках да те питам каква е целта да се намали обема на млякото с 1/5. След това разбрах че не го приготвяш по този начин.
  И аз подквасвам като теб. Млекарят , от когото взимам мляко казва, че % на закваската трябва да отговаря на % на гъстота на прясното мляко и тогава най-сполучливо се заквасва млякото.
  Вкусът на домашно приготвеното кисело мляко въобще не може да се сравни с това от магазините! Е, не трае месец, защото няма консерванти, пък и кой ще го държи толкова време!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. По описаният начин, рецептата е стара. Така са го правели нашите баби и дядовци. Намаляването на обема е свързано с гъстотата на млякото. Но си е играчка и трябва много търпение. Затова карам по по краткият начин. Нищо,че се губи част от маслеността. :)

   Изтриване
 2. Винаги съм го правил по гореописаният начин и не съм имал проблеми. Но вземам качествено прясно мляко. По скъпо е, но всяко удоволствие се заплаща. :) Знаем поне,че вкъщи си хапваме истинско кисело мляко. Това също не трае много. След третият ден започва да накиселява.

  ОтговорИзтриване
 3. Хайде да се присъединя и аз и да споделя и моя начин:)
  Правя кисело мляко напоследък в къщи и съм много доволна от резултата. Даже си мислех да напиша пост в блога, но си помислих на кого ли ще му е интересно как се прави кисело мляко, като всички в България знаят, като колко прави 2+2....В Гърция обаче не е така и даже им се струва много сложно и непостижимо да си направят кисело мляко.
  Аз също варя млякото, оставям да се охлади докато спадне температурата му и стане приятно топло когато бръкнеш с пръст в него. За успеха на кисело мляко всичко зависи от закваската. Каквато закваска сложиш, такова кисело мляко ще се получи. Използвам цедено кисело мляко за закваска, като пресмятам по 1 1/2 с.л. за всеки буркан. Размивам закваската в малко прясно мляко и я добавям към цялото количество в тенджерата, после наливам в буркани, които слагам в фурната на 50 градуса за 1 час, а после изключвам фурната и оставям още 3 1/2 часа. След това нареждам бурканите в хладилника и на сутринта имам приказно кисело мляко, което е гъсто, стегнато и с минимална сурватка.
  Най-важното, фурната е голямо удобство! Няма такова кътане, завиване с одеяла, кърпи....
  За закваска купувам цедено мляко то типа на Олимпус,
  полученото кисело мляко държи дълго без да накиселява с времето.
  Успешен утрешен ден!

  ОтговорИзтриване
 4. А да ви попитам откъде купувате домашно прясно мляко? Аз съм в София и наоколо не мога да намеря. Ако може да ми кажете някаква подходяща марка пресни млека за заквасване ще съм ви благодарна. Олимпус освен закваска става ли и прясното им мляко да се използва? Мерси

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Купувам прясно мляко от близка ферма. Оттам и вземам закваската. Това е твърде далеч от София. От киселите млека съм използвал единствено "Боженци" - 3.2%. Дано съм Ви бил в помощ.

   Изтриване
 5. Интересни са ви рецептите,доста добавих към любими.Бих споделила и моят опит в квасенето на кисело мляко.Аз слагам бурканите в микровълнова фурна, завивам с кърпа,затварям вратичката и след 4 часа е готово.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря! Както казва народът -човек се учи докато е жив.

   Изтриване