Начин на приготвяне: Почистете плодовете и ги измийте добре. Поставете ги в подходящ съд за варене /тенджера, тава/. Посолете ги със захарта и оставете 12-14 часа. Те си пускат вода.
Ако нямате това време, просто поставете всичко в тенджерата , налейте вода и оставете да заври на умерен огън. След 20 мин. намалете на слаб огън и махайте с решетеста лъжица образуващата се отгоре пяна .Сладкото се вари около 45-60 минути. Разбърквате с дървена лъжица /лопатка/ да не се нараняват плодовете. Разбирате, че е готово, когато вземете и капнете от сиропа върху суха чиния. Ако капката се задържи във формата – сладкото е готово, ако се разлее – следва да се повари още малко. Или когато започне да пада на „парцали” от лъжицата, а не течността да се стича на струйка. Не се увличайте да го правите много гъсто, да не стане на клей.
Две – три минути преди сваляне от огъня добавете лимонтузуто. Разбъркайте добре. Разпределете по буркани, затворете ги и обърнете докато изстинат. Може да ги стерилизирате 10 мин.
Добър апетит!
Благодаря за рецептата! Добре ми се получи сладкото..................
ОтговорИзтриванеОт тази доза колко бурканчета стават?? Хареса ми рецептата за сладкото и смятам да я изпробвам....
ОтговорИзтриване2 бр. и половина малки /400г/ бурканчета тип "омния".
ИзтриванеНа 4-та снимка е количеството по рецептата.
Ако поръсите със захар ягодите и оставите така за 12-14 часа, не слагате 50 мл вода при варенето. Успех!