понеделник, 26 май 2014 г.

Императорска оризова торта


Една източна торта. Малко е пипкава за направа, но е много вкусна.

Продукти:


100 г ориз, 400 мл прясно мляко, 1 прахче ванилия, 60 г захар на бучки, 20 г краве масло, щипка сол, 20 г пудра захар, 125 г плодове от сладко /8 череши, 4 сини сливи, 2 с.л. сладко от портокалови корички, 2 с.л. мармалад от кайсии/, 1 резен пресен ананас, 4 с.л. вишновка, 200 г заквасена сметана, 20 г желатин, 1 с.л. олио за намазване на формата.
За крема: 300 мл прясно мляко,5 жълтъка,150 г пудра захар, прахче ванилия.

Начин на приготвяне: Оризът се сварява с млякото и ванилията на слаб огън – около 40 мин. Плодовете от сладкото се нарязват на дребни парчета и се омесват с вишновката, другите сладка, мармалада и 1 с.л. пудра захар. Оставят се да престоят докато се свари оризът. Към вече свареният и поизстинал ориз се прибавят мармалада и вишновката със сладката. Разбърква се с вилица внимателно.
Желатинът се накисва според инструкцията на пакетчето в студена вода и се оставя да набъбне.
Кремът - 5 жълтъка се разбиват с пудрата захар до побеляване, прибавят се на малки порции при постоянно бъркане горещото мляко, ванилията и накиснатият желатин. Слага се на слаб огън /водна баня/ и се бърка до сгъстяване – около 30-35мин. Когато почти е изстинал се прибавя оризовата смес и разбитата сметана.
Форма с диаметър 18 см и височина 8-9 см се намазва с лъжичка олио добре. С помощта на лъжица прехвърляме сместа вътре. Удря се отдолу да се уплътни добре, слага се намаслен лист готварска хартия отгоре и оставя за 6-7 часа в хладилник да стегне. Преди сервиране тортата се обръща и залива с карамелизирана захар / бучките захар и маслото/.
 



Добър апетит!

Забележки: Убедете се, че наистина оризът и млякото са сварени /аз първо накиснах оризът в 100 мл гореща вода, след като престоя така 30 мин. прибавих към горещото мляко и сварих/. Вместо мармалад от кайсии сложих сладко от кайсии с цели плодчета. Ако, няма да консумирате цялата торта наведнъж, залейте с карамелизирана захар само тези парчета, които ще ползвате. Тортата става много вкусна след престояване едно денонощие на студено.
Нямах подходяща форма и използвах продълговата форма за печене с падащи стени. Увеличих заквасената сметана на 300 г Наистина се получи нещо много вкусно.

6 коментара:

  1. Ах, че е интересна. Ама откъде все ги измисляш такива? Страхотен си, Ванка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! Наистина е вкусна. Аз направих допълнение. Сложих на проследната торта подложка от 1 яйце, 2с.л. захар, 1/2ч.ч. брашно и 1/3ч.л. бакпулвер. Сиропирах и излях сместа отгоре. Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесна торта!Записвам си идеята.
    Поздрави,Иване!

    ОтговорИзтриване
  3. Богата на съставки торта и определено мнооого вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Отново много интересно предложение, някъде във вестник бях мяркала подобна рецепта, но така и нтигнах да опитам.

    ОтговорИзтриване