четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Палачинки


Това е любимата закуска на семейството ми. Със сладко от ягоди, смокини, шоколад, сладолед, мед, прясно сирене, винаги изчезват за отрицателно време, още докато ги пека.

Продукти:
4 броя яйца
300 мл прясно сварено мляко
300 мл вода
2 непълни чаши брашно /250мл/
2-3 щипки сол, 1 чаена лъжичка захар и 1 ванилия

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват много добре /на пяна/ с миксер в дълбок съд. Прибавят се млякото, водата, захарта и солта. Разбърква се хубаво. Добавя се брашното / преди да то сложа, го пресявам два пъти/ омесено с ванилията. Първо го обърквам с дървена лъжица да го попие сместа, а след това с миксер хубаво го разбивам. Оставям го да престои около 30 мин. Ако, все още има в сместа топчета брашно, прецеждам всичко през гевгир,като с дървена лопатка бъркам.Пека в тиган с диаметър 20 см дъното. Слагам по 1 малък черпак.
Ако, така описана смес за палачинки е станала гъста, можете да я разредите с равни части вода и мляко, ако е рядка, добавете малко брашно.
 
 
Добър апетит!

2 коментара:

  1. Анонимен8 юни 2014 г., 12:40

    Винаги така ги правя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Станаха любими в къщи. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване