четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Палачинки


Това е любимата закуска на семейството ми. Със сладко от ягоди, смокини, шоколад, сладолед, мед, прясно сирене, винаги изчезват за отрицателно време, още докато ги пека.

Продукти:
4 броя яйца
300 мл прясно сварено мляко
300 мл вода
2 непълни чаши брашно /250мл/
2-3 щипки сол, 1 чаена лъжичка захар и 1 ванилия

Масло за намазване на тигана

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват много добре /на пяна/ с миксер в дълбок съд. Прибавят се млякото, водата, захарта и солта. Разбъркват се хубаво. Добавя се брашното / преди то да се сложи, се пресява два пъти/ омесено с ванилията. Първо се обърква с дървена лъжица да попие сместа, а след това с миксер хубаво се разбива. Оставя се да престои около 30 мин. Ако, все още има в сместа топчета брашно, прецеждате всичко през гевгир. Печем в намазнен тиган с диаметър 20 см дъното. Слагаме по 1 малък черпак.
Ако, така описана смес за палачинки е станала гъста, можете да я разредите с равни части вода и мляко, ако е рядка, добавете малко брашно.
 
 
Добър апетит!

3 коментара:

  1. Винаги така ги правя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Станаха любими в къщи. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване