Картофите,
заедно с ориза са ми предпочитани продукти. Обичам ги всякак, пържени, печени,
задушени, на яхния, изобщо дайте ми картофи. J
Продукти:
Пресни картофи, краве масло /зехтин, олио/, зелени подправки – пресен чесън,
копър, черен пипер на зърна – 5-6 бр, 1ч.л. самардала, червен пипер, сол на вкус.
Начин
на приготвяне: Пресните картофи, измийте добре и с рядка
брашнена каша ги изтъркайте да падне коричката им. Изплакнете със студена вода.
Посолете, сложете 2 с.л. мазнина, 1 ч.л. самардала и объркайте. Подредете в подходящ съд за
печене. Налейте на дъното му 100 мл вода, сложете зърната черен пипер. Покрийте
с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 мин. След това
махнете фолиото, залейте всеки картоф с вряща мазнина и „угасеният” в нея 1
с.л. равна червен пипер. Запечете още 10-15 мин. на 200 градуса до получаването
на златиста коричка. Извадете и поръсете със ситно нарязаните чесън и копър.
Сервирайте с прясно сирене.
Добър
апетит!
Обикновено
за 1 кг картофи изразходвам около 80 г краве масло. Това е предпочитана от
мен мазнина. Но всеки според вкусът си. Може да замените копърът с джоджен или
чубрица.Чесънът с пресен лук. Въпрос на вкус.
Тези са с лют червен пипер и хмели сунели /грузинска подправка/. Нарязани са, защото бяха по големи.
Тези са с лют червен пипер и хмели сунели /грузинска подправка/. Нарязани са, защото бяха по големи.
Уж обикновена рецепта, пък научих толкова новости! :) За брашнената кашичка, черния пипер, самардалата и заливането с вряща мазнина!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Супер, много ги обичам и аз картофките.
ОтговорИзтриване