Накратко – Pide е национално турско ястие, кръстоска
между пица и пай. Пиде е
питка , турската версия на тип плосък хляб.
Има форма на кръг или прилича на лодка с мляно месо, или с други различни сочни пълнежи, лук,
магданоз, домати. A пълнежът със сирене придава приятен вкус и аромат. В Турция
има няколко разновидности на плоски питки lahmadzhun, pide и gozleme. Pide може да се
готви със сирене, говеждо и телешко месо със зеленчуци и сирене, с говеждо месо
и сирене, със суджук и сирене, както искате.
Продукти:
500г бяло брашно, 20 г жива мая / или 7 г суха мая/, маргарин /зехтин/ —
1-2 с. л., захар — 1 ч. л., сол 1 ч.л., прясно мляко, топло — 100 мл, вода,
топла — 100 мл, 1 яйце.
Плънка
-
250 г кайма.
За
намазване - 1 с.л. зехтин и 1 с.л. кисело мляко.
Начин на приготвяне: Маята и захарта се разтварят в топла вода и мляко. Оставят в продължение на 5-10 минути на топло, докато се появят мехурчета и „бухне”.
След това
внимателно се замесва
тестото, като добавя, брашно омесено със солта, яйцето и мазнината. Замесваме меко НЕЛЕПНЕЩО тесто. Прехвърляме в намазнен съд, покриваме с
кърпа и оставяме да втаса 40-60мин., докато удвои обемът си.
След това
разточваме тънки питки – 0.6 см, намазваме с каймата. Слагаме много тънки резенчета домати и чушки,
лук по желание. Завиваме краищата и намазваме с разбити 1 с.л. кисело мляко и 1
с.л. мазнина.Печем 20 мин. на предварително загрята на 190 градуса фурна.
От това количество излизат 3 големи кръгли пидета /250 г тесто/ или 6-7
лодки.
Добър
апетит!
Вариант
с колбаси - Колбас по
избор, 100 г сирене, 5-6 маслини, 80-100 г кашкавал, 30 г краве масло, 1
яйце, още масло /зехтин/ за намазване на краищата. За един брой 250 г тесто.
Печем 20 мин на 180 градуса предварително загрята фурна. Кашкавалът и яйцето
слагаме след 10 мин. печене.
Вариант
със сирене за 3 бр.- 270 г сирене, 100 г масло, по 1 яйце, 1 жълтък, 4-5
с.л. прясно мляко, сусам.
Върху разточената кора
разстиламе настърганото сирене.Завиваме от всички страни като ръбче за
пица, като следваме кръгла форма. Слагаме в обилно набрашнена тава. Върху сиренето
на всяко пиде слагаме бучки масло. Намазваме с жълтъка и поръсваме със сусам.
Яйцето разбиваме отгоре след 8-мата минута от печенето. Печем 20 мин на 180
градуса предварително загрята фурна.
Добър
апетит!
Харесвам пиде :)
ОтговорИзтриванеЗа предпочитане със селена плънка !
Поздрави, Ванка и хубав Гергьовден!