Още брашно за овалване на кюфтетата
Начин
на приготвяне: Сваряваме наполовина измитият и почистен
ориз - колкото да набъбне само. Оцеждаме и го смесваме с каймата, 2 с.л.
магданоз, черният пипер и сол на вкус. С мокри ръце правим кюфтенца с
големината на по едри орехи и овалваме в брашно. В 1 л. подсолена вода слагаме
нарязаните на едро 2 моркова, лука и целина. Когато водата кипне /махаме
пяната, ако се е появила такава/ прибавяме направените кюфтенца. Варим на
умерен огън докато оризът в тях омекне – около 25-30 мин. Отнемаме от огъня.
В дълбок съд с телена бъркалка разбиваме киселото
мляко, 3 с.л. пресято брашно, предварително препечено на сух тиган и яйцето. Прехвърляме
в тенджера /хубаво е да е с дебело дъно/ и от прецеденият и изстинал бульон в
който сме варили кюфтетата наливаме толкова, колкото е необходимо да се получи
рядък сос – около 500 мл. Слагаме соса на умерен огън и бъркаме постоянно
докато кипне, отнемаме от огъня, доливаме малко горещ бульон и лимоновият сок.
Объркваме, прибавяме оцедените кюфтенца. Поставяме на умерен огън да кипне
всичко – при постоянно бъркане с дървена лъжица. Сваляме от огъня, оставяме
захлупена тенджерата за 10 мин. и разпределяме в чинии на порции. Един настърган морков запържваме с олиото. Оцеждаме. Заливаме
всяка порция с 1 с.л. оцедено олио.
Поднасяме поръсени с останалият нарязан магданоз.
Добър
апетит!
Какво стана с предишната Ви рецепта за закуска с варени яйца и зелен лук? Моля Ви, добавете рецепта, защото имаше само снимка. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Рецептата я има в раздел "Тестени" в блога, ето линк http://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_3228.html . Просто актуализирах снимки към рецептата и затова имаше само снимка.
ИзтриванеХубава вечер!
Изпробвахме рецептата. Стана велико. Сега я пускам на принтера и се изкушавам да я сложа в рамка в кухнята, за да не се загуби. Поздравления за добрия вкус!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието! Радвам се,че са Ви харесали кюфтетата приготвени по този начин. Поздрави!
Изтриване