понеделник, 9 февруари 2015 г.

Миди с бекон

Продукти: 250 г по едри миди, 120 г пушен бекон, 40 г краве масло, 1 малка глава лук или 3-4 балучки, 2 скилидки чесън, 1/3 ч.л. прясно смлян чер пипер, 1/3 ч.л. сол, 2 щипки лют червен пипер, 1 с.л. бяло сухо вино.

Начин на приготвяне: Нарежете беконът на лентички с 3-4 см . дължина. Мидите размразете, измийте и подсушете. Загрейте маслото в тиган с подебело дъно на умерена температура. Запържете бекона за 4 мин. После добавете нарязаният на ситно лук, пресованият чесън и подсушените миди. Увеличете огъня на умерено силен. Пържете мидите от всяка страна по 2 мин. или общо 4 мин. като бъркате постоянно с дървена лъжица. Накрая поръсете с подправките, солта и 1 с.л. бяло вино. Разбъркайте още около 1 мин.. Отнемете от огъня, захлупете и оставете така 5-6 мин. Сервирайте с резенче лимон.

Добър апетит!

Вместо лют червен пипер можете да сложите обикновен, ако не обичате пикантното. Но с лютият бялото вино върви по добре. J
По желание поднесете върху канапе от сварен ориз.

1 коментар:

  1. Благодаря за рецептата! Имаме тук пресни миди и с тях направихме двойна доза. Много добре се получиха. Това за бялото вино е вярно, но и бирата замина.

    ОтговорИзтриване