На тези на снимката добавих 2 с.л. шоколадов ликьор |
Продукти: 1
бр. добре узряла дюля със средна големина, 50 г краве масло, 4-5 с.л. захар
или 7 с. л. мед, 1/3 ч.л. канела.
Начин
на приготвяне: Измийте добре дюлята на течаща студена
вода, като махнете мъха от нея. Нарежете я на дребни парчета 2-3-4 см, като
отделите семенната част.
Загрейте маслото в подходящ дълбок тиган с дебело дъно
на умерено силен огън / от 9 степени пържа на 5 –та/. Сложете подсушените
нарязани парчета дюля и пържете около 3 мин., като постоянно разбърквате. Поръсете
с малко канела, отново разбъркайте. После изсипете захарта /меда/, намалете на
умерен огън / от 9 степени, карамелизирам на 3 –та/. Бъркайте периодично с
дървена лъжица още около 10 мин. Извадете. Готово.
Добър
апетит!
Ако
не ги приготвите бързо, нарязаните парчета на дюлята потъмняват. Затова можете
да ги накиснете в 1 л вода омесена с 1-2 с.л. оцет или лимонов сок. После при
пърженето оцеждате и подсушавате.
Ах, че аромат се разнесе...
ОтговорИзтриванеДюлята си е ароматен плод. :)
ИзтриванеПоздрави!