неделя, 15 февруари 2015 г.

Крем карамел кекс в шолички / Кодрит Кадир /


Обикновено този сладкиш се прави във тавичка или форма за кекс. Но аз реших да го направя в шолички за крем карамел.

Продукти за 10-11 бр.:

За крема:4 яйца,200 гр. захар, 500 мл. прясно мляко, 2 ванилии.

За тестото: 3 Яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.л. сода, 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ванилия.

За карамела: 1 ч.ч захар и 1/3 ч.ч. вода.

 
Начин на приготвяне: Във всяка шаличка разпределяме захар и вода, и карамелизираме. Поставяме ги в голяма тава с топла вода.
За тестото – разбиваме яйцата със захарта на пяна, прибавяме постепено олиото, киселото мляко с „угасената” в него сода, брашното омесено с ванилията. Омесваме добре.
Крема – яйцата разбиваме със захарта, добавяме топлото мляко с ванилиите. Обираме с лъжичка появилата се пяна отгоре.
Във всяка шоличка сипваме първо до половината сместа от тестото, след това доливаме със сместа за крема.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса на водна баня около 1 и 15 мин. /След 1 час печене започнете да проверявате за готовност. Аз обикновено слагам 1 допълнителна шоличка с крем карамел и го проверявам дали се „цепи”. Другите шолички бодвате с дървена клечка да проверите дали е готов кекса. J Може да отнеме различно време за печенето от указаното по горе./
После оставяме на студено да изстине за около 10-12 часа и обръщаме в чинийка при сервиране.

Добър апетит!

Чаена чаша = 200мл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар