четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Моята шоколадова торта

И, аз така да се каже съм от „шоко” маниаците. Обичам много всичко в което има шоколад. Днес ще Ви предложа една шоколадова торта измислена от мен.

Продукти: 180 г брашно, 150 г краве масло, 165 г захар, млечен шоколад около 200 г, 4 бр. яйца L, 7 г бакпулвер - около 1 кафена лъжичка с връх, 2-3 с.л. вода.

Пълнеж – 2 - 3 бр. банани
Крем – 300 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. захар, 50 г заквасена сметана, 1 ванилия.
Заливка – 120 г черен шоколад, 60 мл течна сметана
Плодове за украса – по желание.

Начин на приготвяне: Предварително се загрява фурната на 180 градуса /без вентилатор/.
Блат - Стопява се млечният шоколад на слаб огън с мъничко вода на водна баня. Отстранява се съда от огъня и добавя кравето масло, брашното и бакпулвера. Разбърква се добре.
Отделно се разбиват на пяна жълтъците, захарта и малко вода , след това се слагат в съда с шоколадовата смес.
Разбиват се на пяна белтъците и внимателно се прибавят в сместа при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.
Намазва се с малко краве масло тава с размер 26 см, изсипва се сместа за блата и се пече около 20-25 мин., като след 20 мин. започва да се проверява с дървена клечка за готовност. Не трябва да има тесто по клечката след като се бодне печащият се блат.
Оставя се да изстине, изважда се от формата /тавата/, разрязва се на две.
Прави се крема. Загрява се 200 мл мляко. В отделен метален съд се омесват пресятото брашно, ванилията и захарта. При постоянно бъркане се прибавят 100 мл мляко до гладка смес. Слага се на огъня и залива отгоре на тънка струйка при постоянно бъркане с останалото горещо мляко. Вари се до сгъстяване, оставя се да изстине и прибавя сметаната.
На подходяща подложка се полага едната част от разрязаният блат, след това се редят обелени и нарязани банани, залива се отгоре с крема, после другата част от блата.
Заливката - На слаб огън се загрява сметаната и прибавя начупеният на парчета черен шоколад. Бърка се до еднородна гладка смес. С нея заливаме тортата. Украсяваме отгоре с плодове по избор. Оставяме в хладилник за около 4 часа.
Добър апетит!
Сместа за блата може да се раздели на две части и изпече поотделно. Вместо брашно, при направата на крема можете да използвате нишесте.


6 коментара:

  1. Доста шоколадова глазура покрива тортата! Изглежда шокиращо вкусно! Черпя се едно парченце, ама най- голямото.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Никак даже не е много /за мен/ шоколадовата глазура. :) Унищожавам шоколада с такива темпове, че по две торти трябва да правя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Знаех си аз, че сме от една порода:))
    Така, де - черпя се с това шоко изкушение!
    А повод има ли?

    ОтговорИзтриване
  4. Щом се срещнат две сродни души, повод ще се намери. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се нареждам на тази тортичка, Иване!
    В къщи също шоколада е любим десерт.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване