Имат специфичен зелен цвят от зеленината в тях |
Панировка -
2
яйца, 50
мл бира,щипка
сол, брашно за овалване – 1 ч.ч. мазнина /олио/ за пържене.
Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Обелваме ги и настъргваме
на ренде, когато изстинат напълно. Сиренето също на настъргваме на ренде.
Нарязаният лук, чесън, две яйца, стритата със сол попарена коприва /само връхчетата на
млада коприва използваме/ и двете супени
лъжици разтопено краве масло пасираме, и прибавяме към картофите. Добавяме сол
на вкус, чер пипер, магданоз и омесваме добре. Оставяме обърканата смес 1 час
да престои на студено в покрит съд.
Две яйца
разбиваме на пяна с 50 мл бира и щипка сол.Оформяме кюфтета с навлажнени ръце със студена вода, овалваме в пресято брашно, топим в разбитите яйца и пържим в сгорещено масло.
Готовите кюфтета сервираме с кисело мляко.
Връхчета млада коприва |
Понякога в кюфтетата прибавям и накълцана прясна
/стрита суха/ чубрица.
Добър
апетит!
С тази коприва в кюфтетата подсказваш за пролетта! Аз ги пека, малко по-сухи стават, но пак са хубави. Твоите са много апетитни!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Стават и със спанак. Но първо трябва да се задуши в малко масълце за разлика от копривата.
ИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
О, копривата ми е любима! Верно ли намери прясна вече, Иван?
ОтговорИзтриванеСтрахотно, не ми е хрумвало!
Още утре ще се поразтършувам в градината, дали не е покарала копривата.:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Ванка!