1 яйце и 2 чаени
лъжички студена вода за намазване
Начин на приготвяне: Маята
заливате с 2-3 с.л. мляко /топла вода/ от посоченото количество и оставяте да
се разтвори и набъбне. В голяма купа слагате пресятото брашно, омесено със
захарта и солта. После добавяте набъбналата мая, яйцето, водата /млякото/,
олиото. Замесете тесто на ръка за около 10 мин. /може и с миксер на средна
скорост за 5 мин./. После прехвърлете върху леко набрашнена повръхност и месете
до получаването на гладка и еластична маса. Оформете тестото на топка и го
поставете в намазнена купа. Покрийте и оставете на топло да удои обемът си –
около час. /може да отнеме и повече време/
Когато тестото е
готово, разделете го на 10 парчета.Премесете леко. Върху набрашнена повръхност
оформете питки или продълговати кифли. Сложете ги върху съд застлан с хартия за
печене и оставете на топло за още 35-40 мин. да набъбнат. /Не е нуждо да
удвояват обемът си/.Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте 1 яйце с 2 чаени лъжици студена вода на пяна и намажете питките. Печете 18 - 20 минути до златисто кафяво. Извадете от фурната и оставете да се охладят напълно. Готово! Вече можете да ги пълните.
Ч.ч = 200мл.
Добър апетит!
Добър апетит!
Много апетитни сандвичи, Ванка :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани!
ИзтриванеДнес цял ден преглеждам рецепта за такива питки. Много добре изглеждат. Като изстинат, остават ли хрупкави от вън меки отвътре?
ОтговорИзтриванеЗдравей! Правихме ги сутринта! Направихме "сандвичите" и около 15 часа ги консумирахме. Бяха още меки и апетитни отвътре, въпреки разхожданията в раниците. Имаха си и коричка. Поздрави!
Изтриване