неделя, 22 юни 2014 г.

Печени пълнени ябълки на фурна

Ябълките са силно застъпени в нашата кухня. Сурови, в кексове, пайове, сладкиши. Понякога ги карамелизирам или панирам. Обичаме в къщи всички този плод. Сега ще Ви предложа печени ябълки с пълнеж.

Продукти за 6-7 големи ябълки:

Пълнеж: 60 г сушени кайсии и сини сливи – нарязани на ситно, 3 с.л. смелени орехи и 1 с.л. натрошени на дребно, 1 ч.л. настъргана на ситно лимонова кора, ½ ч.л. канела, 1 с.л. стафиди, накиснати в малко коняк, около 100 г кафява захар, 2-3 с.л. краве масло.

По желание 2 с.л. мед.

Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме от семенната част ябълките, като издълбаваме отвор по средата.

Смесваме всички продукти за пълнежа, включително и коняка от изкиснатите стафиди, без едната с.л. масло. /можете да не слагате в сместа масло, а да го сложите като малки бучици най отгоре, след запълване на отвора на ябълката/. По желание към сместа можете да добавите мед, като намалите количеството захар.  Пълним с тази смес издълбаните ябълки. С останалата част от маслото намазваме горната леко изрязана част на ябълките. Поръсваме със захар намазаната част. Загряваме фурната на 180 г и печем около 35 мин.

При поднасяне можете са залеете с топинг.




Добър апетит!

Пълнежът на ябълките може да бъде по Ваш избор.

2 коментара:

  1. Прекрасен десерт!Аз пълня ябълчици в зимния период:)!
    Плънката ти е перфектна:пъстър и уханен букет от аромати...Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Иване, всичко в блога ти е чудесно! Хареса ми и тази рецепта. Благодаря за идеите.

    ОтговорИзтриване