Продукти за
6-7 големи ябълки:
Пълнеж: 60 г сушени кайсии и сини сливи –
нарязани на ситно, 3 с.л. смелени орехи и 1 с.л. натрошени на дребно, 1 ч.л.
настъргана на ситно лимонова кора, ½ ч.л. канела, 1 с.л. стафиди, накиснати в
малко коняк, около 100 г кафява захар, 2-3 с.л. краве масло.
По желание
2 с.л. мед.
Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме от семенната
част ябълките, като издълбаваме отвор по средата.
Смесваме
всички продукти за пълнежа, включително и коняка от изкиснатите стафиди, без
едната с.л. масло. /можете да не слагате в сместа масло, а да го сложите като
малки бучици най отгоре, след запълване на отвора на ябълката/. По желание към
сместа можете да добавите мед, като намалите количеството захар. Пълним с тази смес издълбаните ябълки. С
останалата част от маслото намазваме горната леко изрязана част на ябълките.
Поръсваме със захар намазаната част. Загряваме фурната на 180 г и печем около
35 мин.
При
поднасяне можете са залеете с топинг.
Пълнежът на ябълките може да бъде по
Ваш избор.
Прекрасен десерт!Аз пълня ябълчици в зимния период:)!
ОтговорИзтриванеПлънката ти е перфектна:пъстър и уханен букет от аромати...Браво!
Иване, всичко в блога ти е чудесно! Хареса ми и тази рецепта. Благодаря за идеите.
ОтговорИзтриване