понеделник, 23 юни 2014 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Едно лесно и вкусно ястие.

Продукти: 1 морков, 1 глава кромид лук, 500 г кайма, 1ч.ч. 250 мл ориз, 2 ч.ч. 250 мл вода, 1 ч. л. сладък червен пипер, 12 броя червени чушки- средни, 1 с.л. лютеница, 1 скилидка чесън, ½ ч.л. стрита чубрица, ½ ч.л. кимион, ½ ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 с.л. сол, 100 мл олио

250 мл вода за печенето и резенчета домат.

Начин на приготвяне: Нарязваме лукът, чесънът и морковът на ситно. Задушаваме ги в 2 с.л. олио, докато лукът стане „стъклен”. Слагаме червеният пипер и бъркаме енергично 40 сек. След което прибавяме „надробената” кайма и лютеницата, размита с малко вода. Бъркаме докато стане на трохи.  Овкусяваме с чубрица, кимион, черен пипер, посоляваме със сол и разбъркваме.
Загряваме в отделен съд 4 с.л. олио, прибавяме измитият и подсушен ориз. Позапържваме леко и наливаме постепенно 2 ч.ч. хладка вода. Бъркаме на умерен огън докато оризът поеме напълно водата. Посоляваме и прехвърляме при каймата. Добавяме нарязаният магданоз и объркваме. Оставяме да изстине леко.
През това време измиваме и почистваме от семенната част чушките.
Напълваме ги с сместа от ориз и кайма и запечатваме отвора с резенче домат. Подреждаме в тава, заливаме с 250 мл вода и поръсваме чушките с малко олио. Печем 20 мин. на 230 градуса. След което обръщаме чушките и изпичаме от другата страна още 20 мин.



Поднасяме със сос.

Добър апетит!


Ако нямате под  ръка червени чушки можете да използвате зелени такива. Аз си имам принцип – червените с кайма и ориз, зелените с яйца и сирене пълня. J

Няма коментари:

Публикуване на коментар