400 - 450 г риба -шаран, бяла риба, пастърва, мряна.......
1 глава червен лук
100 г моркови
1/2 глава целина
корени магданоз
150 г червени домати 2-3 броя, 150 г картофи 2-3 броя
2 с.л. добре напълнени с ориз / с връх /, 40 г зехтин, девисил, дафинов лист, няколко зърна черен пипер, лимон, магданоз и сол на вкус.
Начин на приготовление: В тенджера за около десетина минути в 1,5 л вода варим рибата, която предварително е нарязани на шайби. Отнемане от огъня.Прецеждаме рибата през цедка. Бульонът се кипва. Прибавят се задушените в зехтина и малко вода ситно нарязани лук, моркови, магданозови корени, целината нарязана на малки кубчета и ориза. Варим още около 10-15 мин. Добавят се ситно нарязаните картофи , рибата, изчистена от кости и надробена на дребно , обелените и настъргани домати,черният пипер, дафиновият лист и девесилът. Когато картофите омекнат, чорбата се отстранява от огъня, поръсва със ситно нарязания магданоз и посоляваме на вкус.
Аз лично, понякога застройвам чорбата с едно яйце, използвам само жълтъка, като го разбивам с 1 с.л. оцет. Поднасям чорбата с резенчета лимон.
Добър
апетит!
Ако
използвате няколко вида риба /така ястието става по вкусно/, нека те да бъдат
само речни или само морски.
Обичам много рибена чорбичка! Обаче домашните капризи не ядат, та много рядко правя. Но твоята, ао е и със прясна рибка, Иван - направо хващам автобуса без покана...:)
ОтговорИзтриване