За
тестото: 175 г брашно, плюс, 40
г брашно от бадеми или много ситно смлени бадеми, 20 г пудра захар,1/3 ч.л.
сол, 80 г студено краве масло, 1 голям жълтък и 2-3 с.л. студена вода.
Плънка: 200 г
сирене бри, 40 г изсушени червени боровинки /може и стафиди/, 6-7 големи
добре узрели кайсии, 30 г сурови бадеми, мед – 6-7 супени лъжици.
Намазване: 1
белтък и малко сол.
Брашно за поръсване.
Начин
на приготвяне: Омесвате пресятото брашно със солта, пудрата захар и брашното
от бадеми. Прибавяте нарязаното на дребни късчета студено краве масло. С ръще
започвате да „стривате” докато се получат трохи. Прибавяте студената вода и
замесвате гладко тесто. Слагате в найлонова кесийка за 30 мин. в хладилника.
Изваждате,върху набрашнена повърхност разстилате тестото и
разточвате кръг с диаметър 28 см. Намазвате с разтопено масло тава с диаметър
20 см. и покривате с тестото дъното и стените. Надупчвате с вилица дъното, намазвате
навсякъде с разбитият с малко сол белтък, слагате попарените и оцедени червени
боровинки /трябва да са сухи/, покривате
с резенчета сирене бри и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 15
мин. Изваждане и подреждате отгоре с кайсии, предварително измити, почистени от
костилките и нарязани на четвъртинки. Печете още 20 мин. на 190 градуса.
Изваждате, поръсвате с попарените и обелени бадеми, заливате отгоре с разтопен
/течен/ мед.
Добър
апетит!
Ванка, чудесна идея за използване на сирене Бри!
ОтговорИзтриванеХубави уикенд от мен :)
Благодаря Дани! Приятни почивни дни!
ИзтриванеТова е страхотно! Уцелил си точно моя вкус! Благодаря Ванка, наистина е превъзходно това!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли! <3
ИзтриванеИзглежда божествено! Имайки предвид и съставките - и на вкус ще е така!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване