вторник, 4 март 2014 г.

Спанак по грузински

Днес сме на грузинска вълна. За любителите на зеленото и безмесното ще им предложа това източно ястие. 

Продукти: 1 кг спанак, 7 яйца, 100 г пресен лук, 120 г краве масло /маргарин/, 1 връзка ситно нарязан магданоз, няколко свежи спаначни листа /ситно нарязани/, чер пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Спанакът се изчиства, измива  и се кипва /отделят се няколко свежи листа/.  Отцежда се и за няколко минути се задушава в мазнината със ситно нарязания и леко запържен пресен лук и ситно нарязаните листа пресен спанак. Прехвърля се в намаслена тавичка. Разбитите яйца, подправени със сол, накълцан на дребно магданоз и чер пипер се изливат отгоре. Пече се в предварително загрята фурна на умерена температура – 190 градуса около 20-25 мин..
Бързо и лесно!

Добър апетит!

7 коментара:

  1. Наистина си на грузинска вълна :)
    Но е много вкусно това предложение!
    Поздрави, Ванка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Утре сме пак в региона. Този път ще отскочим до Армения. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ах, че хубаво това. Много пролетно, зелено и вкусно. Супер е Ванка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! С малко домашно овче мляко спанакът наистина е неустоим. Поздрави!

      Изтриване
  3. Извинете, но не разбрах каква е целта на отделянето на няколко листа (които нарязвате на ситно)? А останалия спанак, който задушавате, не го ли нарязвате? Извинете за глупавите въпроси, но тази рецепта ми хвана окото и искам да съм максимално близо до нея, тъй като съм от начинаещите домакини. Ива

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зелените листенца? Трябва да има аромат на зелено! Маслото го задуша в буквалния смисъл на думата.

      Изтриване
  4. Благодаря за бързия отговор! Ива

    ОтговорИзтриване