четвъртък, 6 март 2014 г.

Реване

Всеки има своята изпитана рецепта за Реване. Като малък много обичах този сладкиш. J Не ,че сега му прощавам. Но да си дойдем на думата.

Продукти:  220 г брашно, 220 г фин грис, 250 г захар кристал, 8 яйца,120 мл хладко прясно мляко, 15 г бакпулвер /1 и 1/2 пакетче/
1 ванилия, настъргана лимонова кора.

Сироп: 3 ч.ч захар, 4 ч.ч вода, 80 г краве масло и сокът на ½ лимон.

Начин на приготвяне:

Сварявате сиропа – като заври водата прибавяте захарта и лимоновият сок. Оставяте да ври 10мин. на умерен огън.Накрая слагате кравето масло.

Тесто – разбивате хубаво яйцата със захарта. Постепенно прибавяте като бъркате постоянно млякото,  пресятото и омесено с бакпулвер и ванилия брашно, и накрая гриса и настърганата лимонова кора. Намазвате тавичка /28 на 32 см/ с малко олио, изсипвате сместа и печете на предварително загрята фурна – 175 градуса около 40 мин. /проверявате с клечка за зъби дали е изпечено тестото,  като покафенее отгоре – след 25мин./.Печенето може да отнеме по малко време. Изваждате и веднага внимателно заливате със студеният сироп. Оставяте да изстине на хладно /не в хладилник/ 5-6'часа.
Поднасяте със заквасена сметана.
Ч.ч. = 200 мл

Добър апетит!

 




2 коментара: