4 големи жълтъка, 100 г захар, 120 мл ликьор Марсала, Амарето 500 г маскарпоне, 250 г заквасена сметана + 3с.л. пудра захар, 2 бр. белтъци 30 бр. бишкоти Савоярди, какао на прах за поръсване или настърган шоколад
За бишкотите:
320 мл силно кафе, 2- 3 с. л. захар
Начин на приготвяне: Правим силно кафе - еспресо. Още докато е горещо в него се разтваря
захарта и се оставя да изстине.
Жълтъците се разбиват със захарта,
докато побелеят в подходящ съд за водна баня.Слагаме тенджера с вода да заври.
Купата с жълтъците се слага над водата. Добавяме към тях ликьора Марсала. Бъркаме
непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Отнема около 20 мин.,
може и по малко. Не трябва да тече като струйка, а да пада едва, едва от
лъжицата на парцали.Сваляме от огъня и оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме с телена бъркалка /на ръка/ Маскарпонето в друг съд, добавяме на части кремът с яйцата при непрекъснато бъркане. След това разбитата с пудра захар сметана и накрая разбитите на сняг белтъци. Оставяме настрана.
Приготвяме тава от йенско стъкло – моята събира 12 наредени напречно бишкоти, плюс две надлъжно и една за попълване.
Половината бишкоти потапяме по една за кратко в студеното подсладено кафе.
Нареждаме на дъното на тавата.
Върху тях слагаме половината крем, като се притиска леко с шпатула за да запълни всички празнини.
След това останалата половина напоени с кафе бишкоти. Върху тях останалият крем и се заглажда.
Оставяме покрити с прозрачно фолио за престои на студено поне 8-10 часа. Най добре е станало Тирамисуто след 24 часа престой, но кой ще чака такава вкусотия толкова време да му стои в хладилника.
Преди сервиране поръсваме
отгоре с какао или настърган шоколад.
Добър апетит!
"Поне да не се чудим защо жените ни правят този десерт."
ОтговорИзтриванеВ случая и обратното е в сила. ;)
Чудесно изглежда, Ванка, майстор си му!
Поздрави!
Благодаря! Мъжете направо си го казваме, докато символиката е по свойствена за нежния пол. :) Поздрави!
Изтриване