Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqaʿa“ — изстуден, идва в България през гръцки
и турски, а по света се разпространява предимно от гръцки. Вкусно и любимо ястие.
Предлагам Ви един от вариантите със смляно месо.
Продукти: 500 г смляно месо 60% свинско,
40% телешко, 2 по големи глави лук, 1 с.л. едросмляна лютеница, 1 кг почистени
и обелени картофи, 2 бр. домати /250 г
обелени и нарязани на кубчета/, 80 мл олио, черен пипер, кимион, смлян кориандър,
по 1 с.л. прясно нарязани джоджен, магданоз и целина, 1 ч.л. червен пипер, 2-3
щипки стрита чубрица, сол на вкус – 1.5 с.л. сол.
Заливка: 80 мл олио, 100 г брашно, 500 мл хладко прясно мляко, 2-3 бр. яйца.
Начин на приготвяне: Загрейте 80 мл олио на силен огън, запържете за 30
сек. нарязаният на дребно лук, прибавете червеният пипер. Бъркайте енергично.
Добавете надробената кайма и пържете докато стане на трохи.В края слагате 1
с.л. лютеница разредена с 60 мл вода.
Свалете от огъня и овкусете с подправките – чер пипер, кимион, кориандър, малко
стрита чубрица, сол.
Нарежете картофите на
малки кубчета. Разстелете ги в подходяща тава за печене. Върху тях запържената
кайма.Най отгоре нарязаните домати.Сложете и зелените подправки. Объркайте внимателно отвън навътре всичко.
Подравнете и пресовайте леко с лъжица. Налейте 200 мл вода и печете на предварително
загрята силна фурна 250* около 25 - 30 мин. докато водата се поеме от продуктите. Не
бъркайте сместа, просто само стръсквайте тавата да се подравняват продуктите.
Извадете от фурната.
Заливка: Загрейте на умерено силен огън 80 мл олио, прибавете пресятото брашно.
Щом започне да прави мехури налейте хладкото мляко и бъркайте енергично около 5
мин.. Аз използвах телена бъркалка. Трябва да се получи гладка гъста смес. Сваляте от огъня. Прибавяте чрез постоянно бъркане две- три леко разбити яйца / в зависимост от
големината им/.
Заливате отгоре
мусаката и печете на силна фурна още около 10 мин. до приятно порозовяване
отгоре. Сервирайте студена с кисело мляко.
Добър апетит!
Страхотна рецепта! Страхотен вкус! Тази мусака често ще се прави! Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване