Продукти: телешко сърце
около 2 кг
Подправки – смлян чер пипер,
червен пипер, кимион,чубрица, чимен, малко чесън на прах и други по Ваш избор.
Саламура: 3 л вода и 400 г
сол.
Зелева чорба.
Начин на приготвяне: Разрязваме добре измитите сърца по дължина на две равни части. След това махаме /почистваме от/ съсиреци, ципи, мазнини и хрущяли.
Всяка част
режем по дължина поне още на две, като оформяме парчета.Измиваме отново добре
на течаща студена вода.
От солта и водата се забърква саламура. Като се
пусне сурово яйце, трябва да си подава над повърхността на водата с площ
колкото 50 ст.
Поставяме сърцата и ги оставяме в саламурата за около 24 часа. След това още два часа киснете във студена и добре ухаеща зелева чорба. /Ако желаете можете да пропуснете тази операция/.
Изваждаме ги и отцеждаме на кухненска хартия до пълното изсушаване. Не ги търкайте с кърпи или хартия.
От подправките правим смес – 60 г смлян сладък червен пипер/ Ако сте любители на пикантното и имате доста червено домашно вино в запас, можете да сложите две-три щипки лют червен пипер./ и още 60 г смес от другите подправки.Овалвате сухите парчета в сместа отвсякъде. Връзвате с канап от едната страна. Провесвате на проветриво, студено и сухо място. Обикновено пастърмата е готова след 6 дни, но може да отнеме и повече време в зависимост от условията на съхнене.
Поставяме сърцата и ги оставяме в саламурата за около 24 часа. След това още два часа киснете във студена и добре ухаеща зелева чорба. /Ако желаете можете да пропуснете тази операция/.
Изваждаме ги и отцеждаме на кухненска хартия до пълното изсушаване. Не ги търкайте с кърпи или хартия.
От подправките правим смес – 60 г смлян сладък червен пипер/ Ако сте любители на пикантното и имате доста червено домашно вино в запас, можете да сложите две-три щипки лют червен пипер./ и още 60 г смес от другите подправки.Овалвате сухите парчета в сместа отвсякъде. Връзвате с канап от едната страна. Провесвате на проветриво, студено и сухо място. Обикновено пастърмата е готова след 6 дни, но може да отнеме и повече време в зависимост от условията на съхнене.
Ако все пак Ви остане от пастърмата
след дегустацията / Някой да не пропусне
да ме покани/ можете да ги съхраните във фризера, в плътно затворени найлонови
кесии.
Добър апетит!
При нас не остава от тази за фризера :) Първа се изяжда. Ама ще вдигнем една виртуална наздравица, Ванка, с това чудесно мезе!
ОтговорИзтриванеХубав и спорен ден ти пожелавам!
Благодаря Пепи! При мен също не остана. С домашно червено направо я отнесоха. :) Наздраве!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
От мен виното, от теб мезето!
ОтговорИзтриване.....Шегичка, Иване.
С усмивка ти благодаря. Това няма да го правя аз, но ще посоча какъв пример трябва да си ти на моя съпруг!!!