Продукти: 1 пакет кори за баница – 500 г, 4 бр. яйца, 250 г сирене, 200 г кисело мляко, 800 г пресен спанак, 1 стрък пресен лук, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 200 мл газирана вода, 120 г краве масло.
Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме спанака. Нарязваме го на дребно и задушаваме с 50 г краве масло и нарязаният лук до омекване. Оцеждаме го. Яйцата разбиваме, содата угасяме в киселото мляко, прибавяме ги в яйцата и объркваме добре. Сиренето натрошаваме на дребно.
Дъното на тавата намазваме обилно с мазнина. Слагаме три листа от корите за баници, ръсим със спанак, сирене, яйцата с млякото и по малко от останалите 50 г масло – разтопено. Така през три листа до свършване на корите. Най–отгоре на корите слагаме няколко бучици масло.
Пъхаме тавата на долно ниво в предварително загрята фурна – 190 градуса. След като порозовее отгоре баницата, вадим и заливаме с 200 мл газирана вода. Слагаме обратно и печем още 45 мин. Последните 15 мин. покриваме баницата отгоре с фолио да не прегори.
След като се изпече, вадим, поръсваме с вода и загъваме за 30-40 мин.
Добър апетит!
Твоят вариант за пролетна вкусотия е просто чудесен! С удоволствие бих опитала в компанията на чашка айрян. :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря! Аз лично най си я обичам с домашно овче кисело мляко. :)
ИзтриванеЕдна след друга ги пускаш все интересни рецепти! И подсещащи!
ОтговорИзтриванеВече и на нас ни се дояжда зеленко, а за такава баница умирам! :)
Поздрави!
благодаря! Поздрави!
ИзтриванеОбожавам всичко със спанак, по-точно с лапад :)
ОтговорИзтриванеЧудесна е станала баницата, Ваньо!
Хубава неделя!
Благодаря Дани! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотна баница! Радвам се, че открих Вашите рецепти, Иван! Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеИмах нужда от такава рецепта, за което благодаря. Изглежда много добре. Ще я направя, обещавам! Поздравления!
ОтговорИзтриване