четвъртък, 20 март 2014 г.

Кюфтета по чирпански


Популярно ястие от Българската национална кухня. Всеки от нас си има изпитана рецепта. Да Ви предложа и моята.

Продукти: 500 г кайма - смес /70процента телешка, 30 процента свинска/, 1 глава кромид лук, 1 яйце,1 филия сух бял хляб,1/4 връзка магданоз, 3 с.л. прясно мляко, черен пипер, кимион, 1/2 ч.л. стрита чубрица, брашно за овалване, олио за изпържване.
За соса – 2 с.л. разтопено краве масло, 2 глави кромид лук, 1 морков, 2-3 резена целина, 2-3 чушки, 2 червени домата, 2 с.л. брашно,1 ч.л. червен пипер,3 по-големи картофа,1 ч.л. равна смлян черен пипер,1 ч.л. доматено пюре /лютеница/, 1/4 връзка магданоз, сол на вкус.

Кайма:
Хлябът се накисва в млякото, след което се изстисква, прибавя в каймата заедно със ситно нарязаният магданоз, пасираният лук, сол на вкус, черния пипер, яйцето,чубрицата и кимиона. Всичко се омесва и остава да постои в хладилник за около 45 мин..

Изважда се и се правят около 10-11 кюфтета. Овалват се в пресято брашно и изпържват.

Сосът - Лукът, морковът и целината се нарязват на дребно. Задушават се в сгорещената мазнина - 3 с.л от останалата бистра мазнина от пържените кюфтета плюс 2 с.л. краве масло. Когато лукът стане златист поръсваме с брашното и червеният пипер. Прибавя се размитото с малко топла вода пюре, заедно с настърганите на ренде домати.  Объркваме и заливаме с 500 мл гореща вода.След като кипне прибавяме нарязаните на едро картофи и чушки. Варим на умерен огън около 15 мин. и слагаме кюфтетата. Варим още 15 мин. и посоляваме на вкус. Разбъркваме ястието периодично да не загори. След като го свалим от огъня поръсваме със ситно нарязан магданоз.



Добър апетит!


1 коментар: