За любителите на гриса една много вкусна и приятна
рецепта.
Продукти: 1 л и 200 мл прясно изцеден гроздов сок /шира/, 1 чаена чаша /200 мл/ фин пшеничен грис, ½ ч.ч. пресни орехови ядки /може да сложите и повече/, 50 г стафиди, 1 с.л. мед, 1 ванилия, 1 ч.л. канела.
По желание 30 г краве масло
Начин на приготвяне: Слагате на умерен огън да се вари ширата / добре прецедена през тензух/ за около 10
мин. След това на тънка струя сипвате гриса. Бъркате докато се сгъсти – отнема
около 6 – 10 мин. в зависимост от гриса. В края на варенето прибавете в крема
натрошените орехови ядки, ванилията, канелата, меда, и попарените и оцедени
стафиди. Снемете, разсипете в купички и оставете на хладно да изстине напълно. Маслото
се слага накрая, след снемане от огъня и се бърка енергично да се разтвори в гриса.
Сервирайте студен.
Можете да залеете студеният крем при поднасяне с карамел – разтопени бучки захар с малко краве масло до светло кафяво.
Можете да залеете студеният крем при поднасяне с карамел – разтопени бучки захар с малко краве масло до светло кафяво.
Добър апетит!
Прекрасен десерт , много популярен в малко по - различен вариант в Гърция.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря! Поздрави!
Изтриване