Продукти
за 1 брой малко гювече: 60 г сирене, 50 г стерилизирани гъби,
40 г луканка, 60 г кашкавал, 2 с.л. пресен магданоз, накълцан, 1 стрък пресен
лук, ¾ среден червен домат, 2 бр. яйца, 25 г. краве масло, сол, черен пипер, стрита
суха чубрица, 50 мл зеленчуков бульон /вода/, малка люта зелена чушка
Растителна мазнина /олио/ за намазване на гювечето.
Начин
на приготвяне: Червеният домат нарязваме на тънки филийки,
лукът на ситно, сиренето на три плочки, луканката на ситни парчета, кашкавала
настъргваме на едро ренде.
Намазваме с олио от вътрешната страна гювечето. Слага ½ от
нарязаните филийки домати, след това 1 с.л. магданоз, нарязаният лук, гъбите, луканката,
плочките сирене, после отново магданоз, покриваме отново с резенчета домати.
Поръсваме със сол, чубрица и чер пипер. Слагаме 50 мл зеленчуков бульон и печем
в предварително загрята на 190 градуса фурна около 25-30 мин.с капак. През това време
леко разбиваме с вилица едното яйце.
Омесваме с настърганият кашкавал.Изваждаме от фурната гювечето, разстиламе омесеният с яйцето кашкавал равномерно. В средата правим гнездо и чукваме отгоре внимателно второто яйце. Бодваме зелената чушка, слагаме кравето масло на малки парчета и печем още 8- 9 мин на 200 градуса без капак до приятно зачервяване.
Сервираме топло
Добър
апетит!
Е, направо нямам думи...аз не умея да правя гювечета. Сега обаче непременно ще спретна, благодарение на твоята рецепта, която ще изпълня точно! Благодаря, Иван!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Гювечетата са лесно нещо. Странно,че досега не си пробвала. Успех! Поздрави!
ИзтриванеА, пробвала съм и още как, ама все не ми допадат, както по заведенията ги правят, примерно.
ИзтриванеДнес се засилих да правя твоите, но се оказа, че пресен домат нямам, гъби нямам, та пак по-различни се наложи да спретна. Ползвах само идеята с разбитото яйце и кашкавала, иначе слгах налични колбаси, сирене и отгоре яйце. Е, значително по-добре беше, но другия път непременно ще набавя всички продукти.
Благодаря за доверието! :))))))
Изтриване