Оригинална
рецепта.
Продукти: 1
кг захар, 200 мл вода, 70 бр. големи, добре узрели сини сливи, 2 листа
индрише, ½ ч.ч. орехови ядки или бадемови такива, или 1 с.л. настъргана
портокалова кора.
Начин
на приготвяне: Измиват се сините сливи, обелва им се
коричката и веднага се пускат в студена вода да не потъмнеят. След това
внимателно се изваждат костилките и се пускат в 10 процентов разствор на варна
вода за час – час и половина. Изваждат се, оцеждат се и се премиват 3-4 пъти в
студена течаща вода. След това се оцеждат и пускат в сгъстеният врящ сироп.
Добавят се ядките или портокаловата кора и индришето. След като получи необходимата
гъстота сиропът /капка от него върху чиния да не се разлива, а да остава във
формата си/ се прибавя 1 ч.л. лимонтозу, бърка се около минута, сваля от огъня
и пълни в затоплени буркани.
Последните се запечатват веднага и обръщат с капачките
надолу.
Моят
вариант
Продукти: 1
кг захар, 2 кг хубаво узрели и нацепени на две сливи /без костилки/, 100 мл
вода, 1 лист индрише, 1 с.л. насъргана портокалова кора, 1 ч.л. лимонтозу
/лимонена киселина/.
Начин
на приготвяне: Измитите и нацепени на две по широчина
сини сливи /без костилки/ се посипват със захарта в подходящ съд за варене.
Добавя се водата. Оставят се да престоят 8-12 часа. /най добре от вечерта до
сутринта/. Слагат се да се варят на силен огън, като постоянно се отпенват.
Когато започне да пръска се намалява огънят на умерен, добавят се настърганата
портокалова кора и индришето. Доварява се и като се сгъсти сиропът – капка от
него капната върху чиния да не се разлива, се добавя лимонтозуто. Вари се още
1-2 мин. и сваля от огъня. Пълни се в затоплени бурканчета и веднага се обръщат
с капачките надолу.
Добър
апетит!
Гребвам си веднага, преди да си го налял в бурканчетата!
ОтговорИзтриванеВинаги ще има за теб. :)
Изтриване