петък, 5 септември 2014 г.

Пестил от ябълки, круши, сини сливи и праскови.

След пестилът от ябълки и сини сливи, да Ви предложа още един пестил асорти.

Продукти:1.2 кг ябълки, различни видове, 600 г сини сливи,600 г круши и 600 г праскови, 1 кг захар, 100 г мед., 1.5 с.л. пектин, 1 ванилия и 650 мл вода.

Начин на приготвяне: Плодовете се измиват, изчистват и нарязват на парчета. Сваряват се с 650 мл вода 45 минути. Пасират се и се прецеждат. Захарта, пектина и ванилията се омесват. Прибавят се към прецедената смес от плодовете. Медът също се прибавя. Всичко се разбърква много добре с помощта на телена бъркалка. Връща се на нагревателният уред, като първоначално 20 мин. се вари на силен огън и още 90 мин. на умерен. Бърка се постоянно с дървена лъжица. Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката да прави черта по дъното на съда, в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипва се в подходящ съд  и оставете да стегне. Покрийте плътно с намазнена пергаментова хартия.
Оставете на тъмно, сухо и хладно място за съхранение. Така може да престои 6 месеца.


Добър апетит!




4 коментара:

  1. Страшно ми хареса предложението! Тъкмо имам малко от различни плодове и мисля да опитам. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Няма да съжалявате, ако обичате букет от аромати. Успех и хубав ден!

      Изтриване
  2. Иван, ще ми се смееш ли, ако кажа, че това не съм опитвала...

    ОтговорИзтриване