Виенският шницел (на немски: Wiener Schnitzel) се приготвя от начукано на тънко телешко месо, което преди пържене се панира в брашно, яйце и галета.
Съществуват така нареченият шницел от кълцано месо с панировка и вегетариански шницел, приготвен от смлени зеленчуци, сирене, яйце и галета. Този шницел също се панира преди да се пържи. Готовия за консумация шницел трябва да има златисто-кафява коричка и мека структура.
Панираните шницели се пържат в маслена баня. Шницелите натюр се задушават в собствен сос, след като предварително са оваляни в малко брашно.
Перфектната комбинация е от смляно говеждо и свинско месо (50:50).
Необходими
продукти (за 6 броя): 500 г прясно смляно месо смес ( 50% телешко и 50% свинско месо), 1
средна глава кромид лук, ситно настъргана /ако не я мелите заедно с месото/, 1
филийка бял хляб, потопена в прясно мляко и изцедена добре /също се мели с
месото/, 1/3 ч.л. меланж /чер и бял пипер, смлени/, 1/3 ч.л. стрита суха чубрица,
1/3 ч.л. смлян кимион, 1/3 ч.л. смлян червен пипер, 1 бр. средноголямо яйце,
щипка захар, 1 ч.л. сол.
За
панировката: 2 бр. яйца, 1 с.л. студена вода, брашно, галетаМазнина /олио/ за пържене.
Начин
на приготвяне: Смелете месото / да има и сланинка по
него, да не стават сухи шницелите/, заедно с нарязаният лук и потопената в
мляко и изцедена филия бял хляб. Омесете заедно с подправките, солта, захарта и
яйцето. Оставете сместа за 1.5 – 2 часа в хладилник под похлупак.
След това извадете, разделете на 6 части и оформете
шницели с дебелина около 1.5 см Шницелите не трябва да бъдат по тънки от 1
см, да не стават сухи. Оформете ги с мокри ръце. Оваляйте добре в брашно и
поставете върху набрашнена дървена подложка.Загрейте мазнината да „цвърчи” малко над умерената температура. После потопете шницела който ще пържите в разбитите с 1 с.л. студена вода яйца, след това в галета / или пак в брашно/ и пържете. Другите подготвени шницели могат да стоят на студено в хладилник, докато им дойде времето. Пържете всяка страна до златистокафяво. От 9 степени нагревателен уред, пържа на 5 степен. Панировката не трябва да е много дебела.
Изпържените шницели оставяте върху кухненска хартия, да се отцеди излишната мазнина и ги поднесете топли.
Добър
апетит!
Формирайте
шницелите с ръце навлажнени със студена вода. Оформените шницели не трябва да
бъдат тънки – ще се получат сухи, нито много дебели – няма да се изпържат
добре. Трябва да имат оптимална дебелина около 1.5 см .
Благодаря за рецептата! Страхотни шницели станаха.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря!
Изтриване