Персийската
супа с кисело мляко е традиционно ястие, което съчетава свежестта на киселото
мляко, аромата на подправките и нежността на зърнените храни. В Иран тази супа
е известна като „Аш-е Дуг“ или „Маст Аш“ и е обичана заради лекия си, освежаващ
вкус и хранителна стойност. Тя е особено вкусна през топлите месеци – охладена,
но засищаща и богата на аромати на подправки.
Киселото
мляко в тази супа е богато на пробиотици, които подпомагат здравето на червата
и имунната система. Зеленчуците са източник на витамини и минерали, а куркумата
има противовъзпалителни свойства. Тази супа е лека, засищаща и здравословна
едновременно.
Персийската
супа с кисело мляко е необичайно ястие, което ще зарадва и изненада
гостите. Тя е свежа, ароматна, с интересен баланс на тръпчивост и пикантност.
Опитайте да я приготвите у дома и открийте истинския вкус на източната кухня!
Продукти: 500
г кисело мляко /с висок процент на масленост/, 1 л вода, 200 мл зеленчуков
бульон, 150 г нахут /консерва/, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 150-200 г
зелен спанак, 3-4 с.л. ориз / булгур/, 3-4 с.л. прясна мента, накълцана, 3 с.л.
зехтин, ½ ч.л. куркума, 1 ч.л. черен пипер, смлян, 2 ч.л. сол.
Начин
на приготвяне: Изплакнете ориза или булгура под студена
вода няколко пъти.Това ще премахне излишното нишесте и ще направи супата
по-лека и бистра.
В тенджера загрейте водата или бульона до кипене.
Добавете изплакнатия ориз (или булгур) и оставете да къкри на среден огън за
10-15 минути, докато се сготви наполовина.
Измийте добре спанака и пресните подправки, подсушете ги
и ги нарежете на ситно. Ментата ще добави отличителен ориенталски вкус -
използвайте я щедро!
Загрейте зехтина в тиган. Нарежете лука на ситно и го
задушете, докато стане прозрачен. Добавете пресования чесън и куркумата и
гответе още 1 минута, докато си пуснат аромата.
Добавете задушения лук, чесъна и куркумата в тенджерата с
ориза. Разбъркайте.
След това сложете нахута, нарязаните зелени подправки и
спанака. Гответе 5-7 минути, докато зелениите омекнат, но все още са ярко
оцветени.
В отделна купа леко разбийте киселото мляко. За да
предотвратите пресичането му при нагряване, можете да добавите 2-3 малки
черпачета горещ бульон от тенджерата и да разбъркате – това ще „темперира“
киселото мляко.
Намалете нагревателния уред на слаб огън. Бавно изсипете
киселото мляко в тенджерата, като бъркате непрекъснато. Не позволявайте супата
да заври! Това е най-важното правило – киселото мляко може да се пресече,
когато заври.
Добавете сол и черен пипер на вкус. Гответе супата за
2-3 минути на най-слабия огън.
Свалете от огъня и я оставете да престои 15 минути
захлупена. Сервирайте топла или охладена.
Добър
апетит!
Полезни
съвети
За
по-богат вкус използвайте гъсто домашно приготвено или гръцко кисело мляко.
Можете
да замените с булгур.
Добавете
малко лимонов сок за приятна тръпчивост.
Съчетава
се идеално с плоски питки или пресен хляб.
Не
варете супата след добавяне на киселото мляко – това е ключът
Няма коментари:
Публикуване на коментар