неделя, 16 ноември 2025 г.

Кисели краставички по чешки

 


Не се различават много по принцип от нашенския вариант. Има допълнително подправки и моркови.

Продукти за буркан от 1 литър: Малки краставички /корнишони/, малка глава лук, 1 малък морков, 100 мл ябълков /бял винен/ оцет, 2 ч.л. сол, 3 с.л. захар, 1 дафинов лист, по няколко зърна черен пипер и бахар /по желание/.

По 1 ч.л. синапено семе за дълготрайност /по желание/.

Начин на приготвяне: Почистете и измийте на студена вода корнишоните.

Нарежете лука на едри полумесеци, а морковите на кръгчета или лентички.

Поставете зърната черен пипер, дафиновия лист, лука, морковите  краставиците стерилизиран  и добре затоплен буркан от 1 литър.

Отгоре добавете 2 чаени лъжички сол и 3 супени лъжици захар. Внимателно залейте със 100 мл оцет / можете спокойно да намалите до 80 мл/ и напълнете бурканите с вряла вода.

Затворете. Прехвърлете веднага в дълбока тенджера с гореща вода и стерилизирайте за 10 минути, след завиране на водата.

Готова! Съхранявайте като изстинат на хладно и тъмно място.

Добър апетит!

Аз лично добавих в два от бурканите по ½ малка люта червена чушка. Почистена от дръжките и семето и нарязана на ивици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар