сряда, 12 ноември 2025 г.

Биряни, ястие с ориз

 


Биряни е едно от най-популярните индийски ястия, разпространено и в Близкия изток. Приготвя се по време на Рамадан като празнично лакомство за цялото семейство. То е ароматно ястие с ориз с месо (обикновено пилешко или агнешко), подправки и понякога зеленчуци. Перфектно съчетава сложни аромати и богати вкусове, създавайки истински кулинарен шедьовър.

Това ястие е идеално за Рамадан: то е питателно, засищащо и може да се приготви според всички предпочитания и диети. Ако търсите рецепта, която ще бъде хит, биряни е отличен избор.

Ползите от биряни

Биряни е не само вкусно, но и здравословно. То съчетава много хранителни компоненти:

Оризът е източник на въглехидрати, които осигуряват енергия и поддържат нивата на кръвната захар.

Месото (пилешко или агнешко) е богато на протеини и витамини от група В.

Подправки като куркума, кардамон и кимион не само добавят приказен вкус, но и имат антиоксидантни свойства.

Киселото мляко, използвано за мариноване, спомага за подобряване на храносмилането и обогатява ястието с пробиотици.

Аз се спрях на рецептата за Биряни с пилешко месо.

 

Продукти за 4 порции: 600 г пилешко месо от гърдите или бутчетата, 1,5 чаши ориз басмати, 150 г кисело мляко, 2 глави лук, 3 големи скилидки чесън, корен джинджифил 1 см, 1 домат, ½ чл. смлян кардамон, 1 ч.л.  кимион, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. канела, 2 броя дафинов лист,  80 мл растително масло или гхи, 1 с.л. неразтопено краве масло, ½ връзка кориандър, 3 стръка мента, 1 и ½ ч.л. сол, 1 ч.л. смлян черен пипер.

1 и 2/3 ч.ч. гореща вода, ½ ч.ч. кокосово мляко, още гореща вода за накисване на ориза.

Начин на приготвяне: Нарежете пилешкото месо на кубчета по 2 см.

В дълбока купа смесете киселото мляко, чесъна, настъргания джинджифил, куркумата, солта и черния пипер.

Прехвърлете пилешкото в маринатата и го оставете да престои 1-2 часа.

Изплакнете обилно ориза няколко пъти, докато водата стане бистра, за да отстраните излишното нишесте.

Залейте ориза с гореща вода, колкото да го покрие и го оставете да престои 30 минути.

Нарежете лука на полукръгчета. Запържете го в 40 мл олио до златисто кафяво, след което извадете половината и го оставете настрана за гарниране.

В същия тиган запържете кардамона, кимиона, канелата и дафиновия лист за 1 минута, за да се освободят ароматите им.

Добавете още 20 мл масло и маринованото пилешко месо. Запържете до златисто кафяво. Сложете нарязания на много ситно домат и оставете да къкри на среден огън за 10-15 минути, докато пилешкото омекне и сосът се сгъсти.

В тенджера налейте останалите 20 мл растително масло, сложете слой ориз, след което отгоре поставете месото и соса. Най отгоре покрийте със слой ориз. Върху него наредете парченца краве масло.  

Залейте с 1 и 2/3  ч.ч. гореща вода ½ ч.ч. кокосово мляко, покрийте и оставете да къкри 20-25 минути, докато оризът омекне.

Може евентуално да запечете във фурна за 10 минути на 180°C.

Разпределете биряни в чинии. Гарнирайте с пържен лук и кориандър. Сервирайте с кисело мляко или салата.

Добър апетит!

Полезни съвети за перфектното биряни

Оризът басмати добавя лекота и вкус към ястието. За се получи най добре ястието, използвайте него.

Мариноването на пилешкото месо подобрява вкуса му и прави месото по-крехко. Не пропускайте тази стъпка!

Внимавайте да не прекалите с водата, иначе оризът ще се превърне в каша. Винаги можете да долеете гореща вода ако има нужда.

За по-ярък вкус, добавете малко шафран или куркума към водата с ориз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар