сряда, 19 ноември 2025 г.

Персийска млечна супа

 


Персийската супа с кисело мляко е традиционно ястие, което съчетава свежестта на киселото мляко, аромата на подправките и нежността на зърнените храни. В Иран тази супа е известна като „Аш-е Дуг“ или „Маст Аш“ и е обичана заради лекия си, освежаващ вкус и хранителна стойност. Тя е особено вкусна през топлите месеци – охладена, но засищаща и богата на аромати на подправки.

Киселото мляко в тази супа е богато на пробиотици, които подпомагат здравето на червата и имунната система. Зеленчуците са източник на витамини и минерали, а куркумата има противовъзпалителни свойства. Тази супа е лека, засищаща и здравословна едновременно.

Персийската супа с кисело мляко е необичайно ястие, което ще зарадва и изненада гостите. Тя е свежа, ароматна, с интересен баланс на тръпчивост и пикантност. Опитайте да я приготвите у дома и открийте истинския вкус на източната кухня!

 

Продукти: 500 г кисело мляко /с висок процент на масленост/, 1 л вода, 200 мл зеленчуков бульон, 150 г нахут /консерва/, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 150-200 г зелен спанак, 3-4 с.л. ориз / булгур/, 3-4 с.л. прясна мента, накълцана, 3 с.л. зехтин, ½ ч.л. куркума, 1 ч.л. черен пипер, смлян, 2 ч.л. сол.

Начин на приготвяне: Изплакнете ориза или булгура под студена вода няколко пъти.Това ще премахне излишното нишесте и ще направи супата по-лека и бистра.

В тенджера загрейте водата или бульона до кипене. Добавете изплакнатия ориз (или булгур) и оставете да къкри на среден огън за 10-15 минути, докато се сготви наполовина.

Измийте добре спанака и пресните подправки, подсушете ги и ги нарежете на ситно. Ментата ще добави отличителен ориенталски вкус - използвайте я щедро!

Загрейте зехтина в тиган. Нарежете лука на ситно и го задушете, докато стане прозрачен. Добавете пресования чесън и куркумата и гответе още 1 минута, докато си пуснат аромата.

Добавете задушения лук, чесъна и куркумата в тенджерата с ориза. Разбъркайте.

След това сложете нахута, нарязаните зелени подправки и спанака. Гответе 5-7 минути, докато зелениите омекнат, но все още са ярко оцветени.

В отделна купа леко разбийте киселото мляко. За да предотвратите пресичането му при нагряване, можете да добавите 2-3 малки черпачета горещ бульон от тенджерата и да разбъркате – това ще „темперира“ киселото мляко.

Намалете нагревателния уред на слаб огън. Бавно изсипете киселото мляко в тенджерата, като бъркате непрекъснато. Не позволявайте супата да заври! Това е най-важното правило – киселото мляко може да се пресече, когато заври.

Добавете сол и черен пипер на вкус. Гответе супата за 2-3 минути на най-слабия огън.

Свалете от огъня и я оставете да престои 15 минути захлупена. Сервирайте топла или охладена.

Добър апетит!



Полезни съвети

За по-богат вкус използвайте гъсто домашно приготвено или гръцко кисело мляко.

Можете да замените с булгур.

Добавете малко лимонов сок за приятна тръпчивост.

Съчетава се идеално с плоски питки или пресен хляб.

Не варете супата след добавяне на киселото мляко – това е ключът

Няма коментари:

Публикуване на коментар