Един друг вариант на пилешки дроб на тиган. Основната грешка при готвене на пилешки дроб е твърде дългото му пържене, което води до сух дроб. Не е нужно да го готвите дълго, трябва да остане розов отвътре, тогава вкусът ще бъде перфектен и текстурата е мека. В комбинация с пюре от кореноплодни и карамелизирани ябълки се получава невероятен вкус.
Продукти
за 4 порции: 600 г пилешки черен дроб, 75 г краве масло,
4 средни ябълки, 60 г мед, 30 мл соев сос, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. прясно смлян бял
пипер.
Пюре от кореноплодни зеленчуци - 2
броя картофи - 200 г, 100 г пащърнак, 100 г целина глава, 50 г краве масло, 50
мл течна сметана, по ½ ч.л. сол и бял пипер.
Морска сол и смлян бял пипер за поръсване.
Начин
на приготвяне:
Пюре от кореноплодни зеленчуци - обелваме
кореноплодните зеленчуци, измиваме ги и ги сваряваме в подсолена вода.
Прецеждаме и пасираме, след което добавяме сметаната, маслото, сол и бял пипер.
Разбъркваме пюрето на слаб огън, докато стане пухкава еднородна смес. Оставяме
да изстине.
Без да белите ябълките, ги нарежете на филийки с дебелина 5 мм. Загрейте тиган, достатъчно голям, за да побере всички резени ябълка на един слой (или гответе на две партиди). Разтопете 40 г мед с 30 г масло. Когато сместа шупне и се появят мехурчета, поставете ябълките на един слой и гответе за няколко минути до красив кехлибарен цвят от едната страна, обърнете и изпечете същото от другата страна.
Разделете черния дроб наполовина, като премахнете
плътните канали от средата. Подсушете го.
Загрейте останалото масло в отделен тиган. Поставете
черния дроб на един слой, запържете за няколко минути /при мен бяха 4-ри/, след
това обърнете и запържете от другата страна, но не го изсушавайте. Две минути
преди края на пърженето от тази страна добавете останалия мед, соевия сос, солта
и белия пипер. Разбъркайте и леко карамелизирайте черния дроб в този сос.
Трябва термично да го обработвате от двете страни по 4 минути за средно голям
черен дроб.
Поставете пюрето от целина в чинии, подредете красиво
отгоре топли дробчета и резенчета ябълка, леко поръсете с кристалчета сол и
прясно смлян бял пипер.
Налейте
си студено бяло вино и добър апетит!
П.П.
Имах един морков в края на годността си и го прибавих към пюрето. При
обръщането на дробчетата сложих накълцан стрък пресен лук. Получи се невероятен
аромат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар