четвъртък, 23 май 2024 г.

Тайландска салата от краставици

 


Зеленчуковите салати са популярни в абсолютно всички страни по света. Ето тайландската интерпретация. Бърза и лесна.

Продукти: 2 краставици /350 г/, 1 малка глава червен лук2 с.л. сусамово семе, ½ малка зелена люта чушка /на вкус/, 2 с.л. бял соев сос, 1 ч.л. мед, 2 с.л. сусамово масло /зехтин/, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. с връх пресен кориандър /магданоз, копър/, сол на вкус.

Запържено кишу по желание.

Начин на приготвяне: Обелете част от кората на краставицата. Направете я тип „Зебра“. Нарежете на тънки кръгчета или парчета.

Лютата чушка почистете и смелете. Лукът нарежете на полумесеци. Сусаменото семе препечете на сух тиган. Соевия сос, сусаменото масло, лимоновия сок и меда смесете. Залейте с течността краставиците, добавете накълцания кориандър, лука и смляната люта чушка. Омесете добре. Оставете да почине 5-10 минути и поднесете салатата поръсена със сусаменото семе.

Добър апетит!

Ако обичате, запърженото кишу се прибавя най накрая.

Норвежка крем супа от гъби

 


Тази супа е толкова лесна за приготвяне и същевременно невероятно  вкусна. Вкусът и консистенцията и са перфектни. Плътен, с прекрасен аромат на гъби. Ако обичате гъби или сте в настроение за обилна супа, това е идеалната рецепта за вас. Тази гъбена супа е любима на всички норвежци. Има много различни варианти. Но на мен този ще ми стане любим.

Продукти: 400 г гъби, 150 г меко козе сирене, 600 мл прясно краве мляко, 200 мл течна сметана 35%, 100 мл зеленчуков бульон, 20 мл бяло вино, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 равна ч.л. смлян черен пипер, 1/3 ч.л. смлян индийски орех, 2 ч.л. сол, пресен копър или магданоз за поръсване.

2 скилидки чесън, сол, черен пипер..

Начин на приготвяне: Почистете и измийте гъбите. Отделете 100 г отделно. Останалите ги нарежете на дребно. Лукът също почистете и нарежете на ситно.

В 45 г масло първо запържете лука докато стане прозрачен, след това добавете нарязаните гърби и пържете още 5-6 минути като разбърквате постоянно. Сложете виното и отново разбъркайте за 30 секунди. Намалете огъня на умерен и налейте затоплените мляко, сметана и бульон. След като кипне, свалете от огъня и пасирайте всичко до гладка смес. Върнете обратно на нагревателния уред, добавете солта, черния пипер, сиренето и индийското орехче. Като кипне, бъркайте докато се разтопи сиренето. Готово, снемете.

100 г гъби нарежете на тънки резенчета. Разтопете  15 г масло и смажете дъното на голям тиган. Запържете за 20 секунди пресования чесън и сложете да се запържат леко гъбите в 1 ред. Поръсете отгоре със сол и черен пипер. Повторете същата операция от другата им страна.

Сервирайте топла супата, украсена с запържени гъби и пресен копър /магданоз/.

Насладете се на вкуса.

Добър апетит!

Ако сиренето е повечко солено, можете да намалите солта в рецептата.

понеделник, 20 май 2024 г.

Свински медальони с бирен сос

 


Продукти: 800 г свинско бон филе, 2 глави лук, 30 г бяло брашно, 1 с.л. неразтопена свинска мас, 1 с.л. неразтопено краве масло, 300 мл светла бира, 200 мл зеленчуков бульон, 1 ч.л пудра захар, 1 с.л. ябълков оцет, 4 стръка пресен магданоз, 2-3 големи скилидки чесън, 30 г целина, 1 бр. дафинов лист, 1 ч.л. стрита суха мащерка, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч.л. горчица, сол на вкус – 1 и ½ ч.л.

Начин на приготвяне: Почистете месото от остатъци от сланина. Нарежете го на кръгчета с дебелина 1,5 – 2 см . Подсушете и поръсете със сол и черен пипер.

Лукът почистете и нарежете на тънки полумесеци.

Загрейте на силен огън в тиган с дебело дъно свинската мас. Сложете нарязаното месо / на стайна температура/ и запържете от всяка страна по 4 минути Изведете месото и го прехвърлете в друг съд. Захлупете.

Сложете нарязания лук в тигана където се е пържило месото. Разбъркайте добре и пържете до прозрачност – 3-4 мин. Добавете ситно нарязаните чесън и целина. Разбъркайте и сложете в тигана кравето масло /аз сложих 35 г /. Намалете огъня на умерен. Поръсете с брашното, като постоянно бъркате. Пържете 2-3 минути до кремав цвят. След това добавете горещия бульон, бирата на стайна температура, захарта, солта и оцета. Сега е времето да върнете месото в тигана. Доведете до кипене и на слаб огън варете около 15 мин., до сгъстяване на соса. Разбърквайте периодично.

Сервирайте веднага със зеленчуково пюре и пържени /варени/ картофи, поръсете с нарязания магданоз.

Добър апетит!

неделя, 19 май 2024 г.

Пилешки дробчета с пюре от кореноплодни и карамелизирани ябълки

 


Един друг вариант на пилешки дроб на тиган. Основната грешка при готвене на пилешки дроб е твърде дългото му пържене, което води до сух дроб. Не е нужно да го готвите дълго, трябва да остане розов отвътре, тогава вкусът ще бъде перфектен и текстурата е мека. В комбинация с пюре от кореноплодни и карамелизирани ябълки се получава невероятен вкус.

Продукти за 4 порции: 600 г пилешки черен дроб, 75 г краве масло, 4 средни ябълки, 60 г мед, 30 мл соев сос, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер.

Пюре от кореноплодни зеленчуци -  2 броя картофи - 200 г, 100 г пащърнак, 100 г целина глава, 50 г краве масло, 50 мл течна сметана, по ½ ч.л. сол и бял пипер.

Морска сол и смлян бял пипер за поръсване.

Начин на приготвяне:

Пюре от кореноплодни зеленчуци -  обелваме кореноплодните зеленчуци, измиваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме, след което добавяме сметаната, маслото, сол и бял пипер. Разбъркваме пюрето на слаб огън, докато стане пухкава еднородна смес. Оставяме да изстине.

Без да белите ябълките, ги нарежете на филийки с дебелина 5 мм.      Загрейте тиган, достатъчно голям, за да побере всички резени ябълка на един слой (или гответе на две партиди). Разтопете 40 г мед с 30 г масло. Когато сместа шупне и се появят мехурчета, поставете ябълките на един слой и гответе за няколко минути до красив кехлибарен цвят от едната страна, обърнете и изпечете същото от другата страна.

Разделете черния дроб наполовина, като премахнете плътните канали от средата. Подсушете го.

Загрейте останалото масло в отделен тиган. Поставете черния дроб на един слой, запържете за няколко минути /при мен бяха 4-ри/, след това обърнете и запържете от другата страна, но не го изсушавайте. Две минути преди края на пърженето от тази страна добавете останалия мед, соевия сос, солта и белия пипер. Разбъркайте и леко карамелизирайте черния дроб в този сос. Трябва термично да го обработвате от двете страни по 4 минути за средно голям черен дроб.

Поставете пюрето от целина в чинии, подредете красиво отгоре топли дробчета и резенчета ябълка, леко поръсете с кристалчета сол и прясно смлян бял пипер.

Налейте си студено бяло вино и добър апетит!

П.П. Имах един морков в края на годността си и го прибавих към пюрето. При обръщането на дробчетата сложих накълцан стрък пресен лук. Получи се невероятен аромат.

сряда, 8 май 2024 г.

Хрупкави пържени тиквички

 


Преди дни в Италия в заведение с гръцка кухня ядох едни много вкусни хрупкави пържени тиквички с млечно чеснов сос. Та реших и аз да си направя у дома. Вече настъпва сезонът им.

Продукти: 1,200 кг тиквички , 20 г сол, 60 г царевично брашно, 60 г пшенично брашно, 60 г галета, 6 г чесън на прах, 10 г сух копър, стрит.

За пържене 250 мл растително масло – олио.
Сос – 300 г цедено кисело мляко, 25 мл зехтин, 1 с.л. пресен нарязан копър, 15 г смелени орехи, 3 г сол, 4 пресовани скилидки чесън.

40 кубчета лед.

Начин на приготвяне:  Измийте и почистете тиквичките от дръжките. Нарежете ги по дължина - 4-5 см на тънки филийки с дебелина 2-3 мм . Прехвърлете в дълбока купа, сложете леда и оставете в хладилник 20 мин.

Смесете брашната, галетата, солта, чесъна на прах и стрития копър.
Загрейте мазнината в дълбок тиган. От 9 та степен, пържих на 6 –та. Извадете купата с тиквичките. Изтръскайте течността от филийките. Потопете в омесените брашна и галета от двете страни. Леко изтръскайте отново и запържете от двете страни по около 3 – 3,5 мин. Изпържените тиквички прехвърлете върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.
Сос – прецеденото кисело мляко омесете с всички продукти.
Сервирайте топлите тиквички със соса.

Добър апетит! 


Когато се пържат тиквичките, останалите с купата и леда се прибират в хладилника. Вадят се само колкото да се наредят в тигана.