Напоследък много ми допада корейската кухня.
При приготвяне на ястия от месо при нея е характерна дългото обилно мариноване
и кратката термична обработка. Поднасянето с ориз, сос и кимчи. На вниманието
Ви една лесна рецепта с пилешко месо.
Продукти: 500 г пилешко месо /бон филета/, 25 г обелен корен от пресен джинджифил,
5 скилидки чесън, 4 с.л. соева паста с лют червен пипер „кочудян“ , 2 с.л. соев
сос, 3 с.л. захар, 1 с.л. сусамено масло.
Олио за смазване, пържени гъби,
стар лук, варен ориз и кимчи за гарнитура.
Начин на приготвяне: Измитите и подсушени пилешки бон филета мариноваме за
2 часа със смес от ситно настъргания пресен джинджифил, пастата „кочудян“,
соевия сос, захарта и сусаменото масло. Държим в затворен съд, като периодично
през 30 мин. разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
Смазваме грила / при мен грил
тиган/ с масло и запичаме подсушените мариновани филета по 1,5-2 минути от
всяка страна. Времето зависи от дебелината на месото. Вътре то трябва да остане
розово. Прехвърляме в затоплен на 80 градуса съд с дебели стани. /Използвах
глинен гювеч/ Оставяме там до пълното изстиване – 25 мин. Бавно изстиващия съд
и контакта на пилешките късчета едно с друго
позволяват то да се доприготви, без да загуби сочността си и да остане
сурово.
Сервираме върху лист от зелена
салата, с варен ориз, пържени гъби, печени зеленчуци или кимчи. Корейците режат
месото на късчета. Завиват хапка в част от листа зелена салата с малко месо,
ориз и зеленчуци. Поръсват със сос и хапват. Вкусно!
Добър апетит!
Сос – 2 с.л от отделилата се течност в съда в
който е стояло термично обработеното месо се смесва с 2 с.л паста кочудян, 1
с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1-2 с.л. захар /петмез от сладка
царевица/. Обърква се добре и поднася.
Няма коментари:
Публикуване на коментар