В приготвянето на този щрудел съм се водил от рецептата за класическия Виенски щрудел. Има някои тънкости – тавата се намазва с растително масло без силен мирис, а тестото, при мен листи за баница с разтопено краве масло. При ябълковия пълнеж задължително се добавят счукани орехи и попарени стафиди, напоени с тъмен ром. Богат е на подправки и аромати. Насладете му се.
Продукти: Листи за баница – 500 г /15 броя/, 1 кг сладко
кисели ябълки, 2 бр. круши, 100 г сухари, 70 г кафява захар, 80 г тъмни стафиди,
45 мл тъмен ром, 70 г счукани орехи, сокът 1 с.л и кората на един малък
лимон /или ½ от по големите/, 1 ч.л.
канела с връх, 1 ч.л. ванилия на прах, 5 стрити гвоздейчета карамфил, 2 щипки смляно
индийско орехче, 50 г краве масло + 20 г
захар кристал.
Разтопено
краве масло за намазване на листите – около 80-100 г, пудра захар за поръсване,
25 мл растително масло за смазване дъното на тавата.
Начин на приготвяне: Първо залейте стафидите с гореща вода. След 15 мин.
я излейте, оцедете ги и поръсете с 45 мл тъмен ром. Захлупете.
Ябълките и крушите почистете от кората и сърцевината.
Нарежете на кубчета /парчета/ по 1-1,5 см . Полейте с лимоновия сок – 1 с.л., омесете внимателно.
Загрейте 50 г краве масло с 20 г захар. След като се
разтопи прибавете счуканите на трохи сухари. Пържете около 2 мин. отнемете от
огъня, сложете орехите и разбъркайте внимателно.
Като изстине сложете при нарязаните ябълки, добавете
стафидите, подправките, настърганата лимонова кора и кафявата захар. Объркайте всичко. Разделете сместа на
5 части.
Вземаме 3 листа точени кори, като първите два мажем
с разтопено краве масло. Редим една част от плънката, по дължина на листите.
Оставяме по 2-3 см от краищата свободни. Загъваме внимателно плънката с листите
от единия /дългия/ край. Подгъваме краищата и продължаваме да навиваме рулото.
Трябва да бъде затворено отвсякъде. Слагаме в тавичка, дъното на която сме намазали
с растително масло. Намазваме готовите рула отгоре с разтопено краве масло.
Добър
апетит!
Ако
ябълките са от сладък сорт, захарта може да се намали. При сервиране с ванилов
сос, поръсването с пудра захар на щрудела е въпрос на вкус.
Чета и преглъщам.
ОтговорИзтриванеЗашеметяващ щрудел!
Благодаря, Ванка!
И аз благодаря, Норче! Поздрави!
Изтриване