В
Корея хрупкавото пиле, печено или пържено, е много популярно. Там го приготвят
в соева марината с мед, в течна тестена панировка или галета - като цяло, за
всеки вкус. Аз по принцип харесвам пилешките крилца, особено тези, които
благодарение на няколко тайни се получават невероятно хрупкави.
Това
са: 1. Паниране 2. Метод на пържене 3. Сос .
Продукти:
12
-13 бр. пилешки крилца /1 кг/, 20 г изчистен пресен джинджифил, 1 ч.л. равна
смлян черен пипер, 2 с.л. бяло вино /по желание/, 2 ч.л. сол
За
паниране – 150 - 180 г царевично нишесте
Марината
за намазване – 2 с.л. соева паста с лют червен пипер
„Кочудян“, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1 с.л. царевичен
сироп /петмез/ или захар.
Растително масло /олио/ за пържене/, сусамено семе за
поръсване.
Начин
на приготвяне: Измийте и почистете от остатъци на пера
пилешките крилца. Нарежете ги по ставите на три части. Ще ни трябват първите
две. Омесете парчетата със солта, черния пипер и настъргания джинджифил. По
желание можете да ги поръсите с бяло вино. Захлупете и оставете да се мариноват
2 часа на стайна температура. После оцедете добре. Подсушете.
Оваляйте добре всяка част от крилцата в нишесте добре.
Трябва обилно да е полепнало по месото.
Загрейте в дълбок съд или фритюрник растителното масло.
Пържете по 6 части от крилцата по 3 минути от всяка страна. /Ако е във
фритюрник – само три минути/.Трябва да порозовеят. Извадете първата порция и я
сложете в дълбок съд. Захлупете. Така докато запържите всички крилца. След това
отново сложете първата порция от 6 крилца и допържете по 3-4 минути от всяка
страна, докато станат златистокафяви. Пояснявам – крилцата са пържат два пъти.
Първо по 3, а след това по 3-4 минути от всяка страна в дълбок тиган /тенджера/.
Накрая те трябва да придобият златистокафяв цвят. Така на порции докато
свършат. Целта на тази процедура е вътре да останат крехки, а отвън да има
хрупкава коричка. Ако ги изпържим наведнъж има голям риск да прегорим
панировката и да изсушим горните слоеве на месото. Изпържените крилца се
намазват веднага със следната марината.
Омесени 2 с.л. соева паста с лют червен пипер „Кочудян“,
1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1 с.л. царевичен сироп
/петмез/ или захар. Поръсват се със сусамено семе и сервират с кимчи.
Добър апетит!
П.П.
Дал съм ориентировъчно време за приготвяне на крилцата. Всичко зависи вида на
използваните домакински съдове, обема растително масло, размерите на крилцата,
тяхната масленост и мощността на огъня. Наблюдавайте добре външния вид на
крилата, така ще се ориентирате много по добре. Първо – порозовява, вадите и
слагате в съд с дебели стени. Захлупвате. Второто пържене до златистокафяво.
Захарта
в маринатата може да се замени с мед.
Насладете
се на аромата и вкуса на ястието. Успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар