Продукти: 2 кг добре узряла почистена от семето и обелена
тиква, 2 кг захар, 2 прахчета ванилия, 2-3 щипки кардамон на прах, 1/3 ч.л.
канела на прах, 2 чаени лъжички лимонтузу, 40 г орехови ядки, 1 л питейна вода.
150 г гасена вар и 5 л вода за накисване.
Начин
на приготвяне: 150 г
гасена вар се разтваря в 5 литра студена вода. Бъркате добре да няма бучки.
Оставяте за два часа да се утаи и прецеждате бистрата течност през марля, като
внимавате да не се размъти утайката. Аз прехвърлих бистрата вода с каничка.
Нарязвате тиквата на кубчета с 2-3 см големина и слагате
в разтвора. Всички парчета тиква трябва да са под течността. Оставяте да
престоят така на хладно 10-12 часа.
След това измивате парченцата на течаща студена вода 4-5
пъти, за да се отмие добре варта от тях.
От захарта и водата правите сироп, който след завиране на
течността трябва да ври 15 мин. на умерен огън. Прибавяте сухите тиквени
парчета и оставяте да ври на тих огън 45-50 мин. Разбърквате периодично с дървена лъжица. Добавяте лимонена киселина, ореховите ядки и
подправките. Варите още 3-4 минути. Изключвате огъня и оставяте съда с рачела
да престои още 5 мин. Пълните веднага в затоплени буркани, затваряте с
капачки и обръщате с капачката надолу.
Оставяте така докато изстинат.
Вместо ванилия и канела можете да сложите листа от
индрише.
Добър
апетит!
Никога не съм опитвала такова нещо, Иван! Нито знам от къде се купува вар. Знам само, че колежка едва не ослепя, боядисвайки на вилата си с този материал. Ти сигурен ли си, че е безвреден, прилаган върху храна?
ОтговорИзтриванеЗдравей! Когато бях малък, това бяха "бонбоните на баба". Заедно с пестила и сушените плодове. Всичко беше натурално. Още съм жив и здрав след дълги години консумация. Рецептата е стара и много писана в нета, затова се въздържах да я пусна. Но приятели ме проагитираха да направя това, като опитаха от рачела. С хрупкава корица и мека сърцевина. Относно водата - след като с разтвори варта в нея, тя се утаява на дъното и използваме само бистрата течност. После измиваме тиквата много внимателно . парче по парче 4-5 пъти на течаща студена вода. И няма проблеми, ако всичко горенаписано се изпълни както трябва. Успех! Поздрави!
Изтриване:))
ИзтриванеРачел правя повече от 40 години по тази рецепта. Така го правеше и мама, от нея я знам. След като тиквата престои във варната вода, се измива в няколко води, така че, няма нищо страшно. Голяма вкусотия е, малко е трудоемко, но си заслужава. Цвета
ОтговорИзтриване