Къривурст е ястие от типа “fast
food” с немски произход, представляващо запарени, след това запържени
свински наденички, нарязани на филийки и подправени с къри кетчуп. Къри кетчуп
обикновено се състои от кетчуп или доматено пюре, смесено с обилно
количество къри на прах. Може да се използва и готов кетчуп подправен с къри и
други подправи.
За автор на рецепта за къривурст е смятана
Херта Хьовер през 1949г., в Берлин тя получава кетчуп като смесва Уорчестърски
сос и къри на прах, предоставени й от британски войници. Тя смесва тези
съставки с други подправки и с получената смес полива печащите се на скара
наденички.
Хьовер започва да продава така приготвените
наденички като евтина, но засищаща закуска на улична сергия в берлинската район
Чарлотенбург. Тази закуска станала популярна сред строителните работници,
които възстановявали разрушения град. Хьовер патентовала нейните наденички,
наречени Чилуп (Chillup) през 1951г. При най-голямо оживление са били продавали
10.000 порции на седмица. По-късно тя отворила малък ресторант, който работа до
1974г. През 2009 г., по случай 60-годишнината на ястието, в
Берлин се открива музеят на Carrivurst . Говорейки за експозицията, нейният
директор Брижит Брело отбелязва: „Никое друго национално ястие не предизвиква
такова вълнение като къривурст“. Посетителите на музея могат да закупят тениска
с надпис: "Не се притеснявайте, бъдете Къри" (Wikipedia)
Продукти: Немски наденички /бели/ - 540 г.
Купих от тези немски наденички.
Варих ги 10 мин. След като изстинаха ги нарязах на колелца и запържих в олио до
приятно зачервяване.
Немски наденички от Лидл |
Къривурст сос - 300
г кетчуп, 150 мл вода, 15 г лук, 10 г краве масло /1 с.л олио/, 3 г млян
червен пипер, къри на прах 20 г.
Приготвяне – Запържете лука в мазнината докато си промени цвета.
После поръсете с червения пипер и кърито. Разбъркайте 30 сек. и добавете
кетчупа и водата. Оставете да къкри на слаб огън докато се сгъсти сместа.
С готовия сос залейте
изпържените наденички. Сервирайте още докато са топли с гарнитура от
пържени картофи.
Добър апетит!
Малко промених соса от рецептата. Добавих 3
скилидки чесън, няколко резенчета от морков, 2-3 щипки млян черен пипер,
малко сол и лют млян червен пипер. За мазнина използвах 25 мл зехтин. Изпържените
наденички ги сложих накрая в соса и след отнемане от огъня ги оставих захлупени
10 мин. Получи се нещо много вкусно.
Интересна история за тази вкусна рецепта.Наденичките се приготвят бързичко и просто, но изглеждат чудесно.Благодаря за идеята.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !