неделя, 6 октомври 2019 г.

Паеля с пилешко и заешко месо



Продукти: 300 г кръгъл ориз, 300 г пилешко месо, 150 г заешко месо, 120 мл зехтин, 100 г зелен фасул, 100 г сварен зрял боб, 100 г червена чушка, 150 г червен домат, 50 мл бяло вино, 150 г лук, 2 скилидки чесън, 2/3 ч.л. шафран, 1 ч.л. смлян червен пипер, 2-3 щипки стрита суха мащерка, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 2 ч.л. сол, 900 мл пилешки бульон.

Начин на приготвяне: Почистеното и измито месо нарязваме на парчета по около 2 см и запържваме в 50 мл зехтин за 5 мин и изваждаме . След това, в голям плосък съд за паеля /аз нямах такъв и приготвях всичко в голям по дълбок тиган/ доливаме още  около 70 мл зехтин и запържваме ситно нарязаните лук, зелен боб,  чушка и пресования чесън- 3-4 мин. докато лука стане „стъклен“. Обелваме домата, нарязваме на малки кубчета и добавяме и него. Оризът /използвах испански специално за паеля/ накисваме в студена вода за 15 мин., оцеждаме и подсушаваме. След което заедно с граха, зрелия боб и виното прибавяме в тигана при другите продукти. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, да се запържи около минута. Шафрана разтваряме в 250 мл горещ бульон. Наливаме всичкия бульон – общо 900 мл /горещ/ при ориза. Слагаме и солта. Връщаме обратно в тигана запърженото месо. След като кипне течността, намаляваме силата на огъня на слаб и захлупваме. Варим докато ориза се свари и напълно поеме бульона. По принцип ястието се вари 6-8 мин. на силен огън и 12-15 мин. на слаб под капак. Сваляме от огъня и оставяме захлупена паелята за 10 мин.. В Испания я покриват с кърпа за 10 мин.  При поднасяне поръсваме с пресен магданоз.

Добър апетит! 

2 коментара:

  1. Щом няма риба, моето е :)
    Черпя се, Ванка. Много вкусно изглежда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Откакто ходих това лято във Валенсия се влюбих в различните видове паеля. Поздрави!

      Изтриване