неделя, 15 септември 2019 г.

Сини сливи в сладко-кисел сос




Една рецепта от полската кухня
Продукти: 1 кг сини сливи, 180 мл ябълков оцет 6%, 180 г кафява захар /става и с нормална/, 30 г липов мед, 500 мл вода, 8 гвоздейчета карамфил, 5 зърна бахар, 3 зърна кардамон, 10 зърна бял пипер, 6 г канела /1 ч.л./

Начин на приготвяне: Сините сливи се измиват добре и почистват от костилките /разцепват на две части/. Нареждат се в буркани, не много плътно. Водата, оцета, захарта и подправките се кипват, отстранява се от огъня. Прибавя се медът, разбърква се и се заливат подредените в бурканите сливи. Запечатват се веднага. След което се стерилизират 15 мин. след завиране на водата.

Могат да се консумират като гарнитура към печено месо или да се пасира всичко на блендер и поднесат като сос. Както и добавка при направата на сладкиши, торти.
За 2 бр. 1л буркани и 1 бр. 400 мл .

Добър апетит!

2 коментара: