вторник, 1 септември 2015 г.

Зеленчукова крем супа с тиквички, моркови и картофи


 
Продукти: 1бр. тиквичка – 500 г, 2 бр. моркови – 200 г, 2 бр. средно големи картофи – 300 г, ½ бр. червена чушка – 50 г, 1 голяма глава лук, 4-5 големи скилидки чесън, ½ връзка пресен копър, 3 с.л. зехтин, 200 мл. готварска сметана /става и със заквасена/, 1/2 ч.л. смлян чер пипер, сол на вкус – малко повече от 1 ч.л. с връх, щипка индийско орехче, вода.
Крутони, препечен хляб  

Начин на приготвяне: Обелваме тиквичката, морковите и картофите. Нарязваме ги на дребни парчета. Лукът и чушката очистена от дръжката и семките също. Нарязваме ги на дребно. Скилидките чесън почистваме от люспите.
Загряваме в дълбок съд – тенджера на умерено силен огън зехтина. Запържваме в него за няколко минути лукът и чесъна. Прибавяме нарязаните зеленчуци и заливаме с хладка вода, колкото да ги покрие. Варим на умерен огън под похлупак около 25 мин. до омекване на зеленчуците. Отнемаме от огъня и пасираме всичко, като прибавяме сметаната, нарязаният на ситно копър, солта и подправките.
Връщаме на слаб огън да кипне. Изключваме и оставяме на горещият нагревателен уред още 10 мин.
Сервираме с крутони, препечен хляб. Аз лично си добавям още сметана и поръсвам с лют червен пипер. Понякога докато е гореща крем супата прибавям настъргано топено сирене.

Добър апетит!

1 коментар: