събота, 26 октомври 2024 г.

Бpoкoли нa пapa c азиатски сос

 


Една много лесна и вкусна рецепта. Подходяща за вегетарианците и постещите.

Продукти: 1 голяма глава броколи /600- 700 г/, 2 л вода за варене, 1 равна с.л. сол.

Сос: 100 мл соев сос, 100 мл мирин /вид сладко японско оризово вино/, 50 мл оризов оцет, 30 г кафява /тръстикова/ захар, 20 г изчистен корен пресен джинджифил, 5 г чесън, 10 г люта червена чушка, 60 г лук, 40 мл лимонов сок, 40 г сусамово олио, 30 г препечено сусамово семе.

Рецептата за соса е от менюто на  ресторант BURO TSUM

Начин на приготвяне:

За да запази зеленчукът максимално полезните свойства, пригответе го на пара.

Изплакнете добре зеленчука на течаща студена вода  /да не е силна струята/. Оставете да се оцеди и го разделете на цветчета /розички/.

Поставете зеленчуците върху цедка, горна решетка на пара или мултикукър.

Варете ги 10 минути след като заври водата.

Изваждате и прехвърлете в стъклена купа или йенска тенджерка.

За соса – лукът, очистената от дръжките и семето люта чушка, джинджифила и чесъна настържете на ситно ренде. Сусаменото семе препечете леко на сух тиган. Смесете всички продукти и прехвърлете в затворен съд. Държите 48 часа в хладилник. След това ползвайте.

Можете да сервирате отделно броколите и соса, а можете да ги залеете със соса. Въпрос на вкус.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар