Една
много лесна и вкусна рецепта. Подходяща за вегетарианците и постещите.
Продукти: 1
голяма глава броколи /600- 700 г/, 2 л вода за варене, 1 равна с.л. сол.
Сос: 100
мл соев сос, 100 мл мирин /вид сладко японско оризово вино/, 50 мл оризов оцет,
30 г кафява /тръстикова/ захар, 20 г изчистен корен пресен джинджифил, 5 г
чесън, 10 г люта червена чушка, 60 г лук, 40 мл лимонов сок, 40 г сусамово
олио, 30 г препечено сусамово семе.
Рецептата за соса е от менюто на ресторант BURO TSUM
Начин
на приготвяне:
За да запази зеленчукът максимално полезните свойства,
пригответе го на пара.
Изплакнете добре зеленчука на течаща студена вода /да не е силна струята/. Оставете да се оцеди
и го разделете на цветчета /розички/.
Поставете зеленчуците върху цедка, горна решетка на пара
или мултикукър.
Варете ги 10 минути след като заври водата.
Изваждате и прехвърлете в стъклена купа или йенска тенджерка.
За соса
– лукът, очистената от дръжките и семето люта чушка, джинджифила и чесъна
настържете на ситно ренде. Сусаменото семе препечете леко на сух тиган. Смесете
всички продукти и прехвърлете в затворен съд. Държите 48 часа в хладилник. След
това ползвайте.
Можете да сервирате отделно броколите и соса, а можете да
ги залеете със соса. Въпрос на вкус.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар