Тази стара рецепта от планината Златибор завладява Сърбия и околните страни.
Когато
споменаваме Златибор, веднага се сещаме за красиви пейзажи, гори, сушени меса и
най-апетитните сирене и сметана.
Е,
понеже отличното сирене и сметана не минават без баница, получаваме най-вкусния
планински специалитет - Златиборска баница!
От
различните варианти на тази баница си избрах най-вкусния. Поне според мен.
Продукти: 500
г кори за баница, 4 белтъка , 130 г / ч. ч. 200 мл / брашно, 250 мл кисело мляко
, 180 мл растително масло - олио, 7 г сода бикарбонат / 1 ч.л. с връх/, 1 ч. л.
сол.
Плънка: 350
г сирене, 100 г сметана, 4 жълтъка , 1 ч.л. сол.
1 яйце и 20 мл растително масло /олио/ за намазване.
Сусамено семе за поръсване.
Още олио за намазване на тавата. Студена вода за
поръсване.
Начин
на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса.
Белтъците се разбиват на пяна с телена бъркалка.
Последователно се прибавят олиото, киселото мляко, солта и омесените сода и брашно.
Разбърква се до гладкост да няма бучки.
Разбийте сиренето, сметаната, жълтъка и солта. Сместа
разделете на две части.
Разделете корите за баница на 2 равни части. При мен 2 по
8 листа. Разбитата смес от белтъците разделете също на две части. Намажете всяка
от 8 кори с едната половина от сместа и ги наредете една върху друга.
Последната кора се намазва с половината от сместа със
сирене и широката /дългата/ страна се навива на руло. Поставете я в намаслена
тава. Направете същото с останалите 8 кори и половинките от сместа за покритие
и плънка.
Подредените рула намажете с разбитото с олио яйце.
Поръсете със сусамено семе.
Печете 35 минути на средно ниво, като след 20-та можете
да покриете с фолио да не прегори.
Извадете, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа
за 30 минути. Насладете се!
Добър апетит!
Je ljepa pita. Hvala! Slavica
ОтговорИзтриванеHvala Slavica!
ИзтриванеSuper pita, još da je zlatiborski sir.
ОтговорИзтриванеHvala Dana!
Изтриване