събота, 19 октомври 2024 г.

Златиборска баница със сирене и сметана

 



Тази стара рецепта от планината Златибор завладява Сърбия и околните страни.

Когато споменаваме Златибор, веднага се сещаме за красиви пейзажи, гори, сушени меса и най-апетитните сирене и сметана.

Е, понеже отличното сирене и сметана не минават без баница, получаваме най-вкусния планински специалитет - Златиборска баница!

От различните варианти на тази баница си избрах най-вкусния. Поне според мен.

Продукти: 500 г  кори за баница, 4 белтъка , 130 г  / ч. ч. 200 мл / брашно, 250 мл кисело мляко , 180 мл растително масло - олио, 7 г сода бикарбонат / 1 ч.л. с връх/, 1 ч. л. сол.

Плънка: 350 г сирене, 100 г сметана, 4 жълтъка , 1 ч.л. сол.

1 яйце и 20 мл растително масло /олио/ за намазване. Сусамено семе за поръсване.

Още олио за намазване на тавата. Студена вода за поръсване.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса.

Белтъците се разбиват на пяна с телена бъркалка. Последователно се прибавят олиото, киселото мляко, солта и омесените сода и брашно. Разбърква се до гладкост да няма бучки.

Разбийте сиренето, сметаната, жълтъка и солта. Сместа разделете на две части.

Разделете корите за баница на 2 равни части. При мен 2 по 8 листа. Разбитата смес от белтъците разделете също на две части. Намажете всяка от 8 кори с едната половина от сместа и ги наредете една върху друга.

Последната кора се намазва с половината от сместа със сирене и широката /дългата/ страна се навива на руло. Поставете я в намаслена тава. Направете същото с останалите 8 кори и половинките от сместа за покритие и плънка.

Подредените рула намажете с разбитото с олио яйце. Поръсете със сусамено семе.

Печете 35 минути на средно ниво, като след 20-та можете да покриете с фолио да не прегори.

Извадете, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа за 30 минути. Насладете се!

Добър апетит! 


4 коментара: