В
сезона на тиквата, това е един от любимите ми сладкиши.
Продукти:
За
сместа с изварата - 500 г извара с ниска масленост – до 6%, 2
бр. яйца L,
100 г захар, 1 с.л. с връх царевично нишесте, кората на 1 портокал, 25 г маково
семе
За
тиквеното пюре – 500 г пюре от печена тиква, 2 бр. яйца L, 80 г захар, 1 с.л. с връх царевично
нишесте, 1 ч.л. ванилов екстракт
Заливка –
100 г заквасена сметана 20%, 100 г тиквено пюре, 25 г захар, 1 яйце L
Сироп –
60 мл вода, 25 г захар
Краве масло за смазване на тавата.
Начин
на приготвяне:
Сварете маковото семе за 15 минути на умерен огън,
изцедете водата, изсушете маковото семе.
Настържете кората на добре измит среден портокал на едро
ренде. Сварете ги в 60 мл вода и 25 г захар за 15 минути. Прецедете и
подсушете.
Извара –
Разбийте на пяна двете яйца със захарта. Прибавете последователно при постоянно
бъркане царевичното брашно, изварата, маковото семе и настъргания портокал.
Пасирайте до гладкост.
Изпечената
тиква пасирайте и оставете на цедка да се изцеди напълно водата
– няколко часа.
Разбийте на пяна двете яйца със захарта. Прибавете
последователно при постоянно бъркане царевичното нишесте, ванилията и тиквеното
пюре.
Застелете дъното на тавичка с падащи стени с диаметър 22
см с хартия за печене. Намажете хартията и стените на тавата с масло и поръсете
с брашно. Поставете последователно по 1 с.л. от изварата, след това от тиквеното
пюре и така докато свършат. Желателно е плънките да са с еднаква консистенция,
ако има по- плътна /изварата/, разредете със заквасена сметана.
Леко почукайте формата с изварено-тиквената смес върху
масата, така че сместа да се разпредели равномерно във формата.
За да създадете красива шарка при разрязване на гювеча,
начертайте с дървено шишче няколко „лъча“ от стените на тигана към центъра. Печете
в предварително загрята фурна на 170 градуса фурна за 45 минути, до готовност.
За заливката
смесете заквасената сметана, захарта, яйцето и тиквеното пюре.
Извадете готовият сладкиш от фурната, залейте го със
заливката и запечете още 10 мин. Готовата запеканка се охладете в тавата на
леко отворена врата на изключената фурна и чак тогава отстранете страните от
тавата.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар