Настоящата рецепта се отличава от
стандартната по отношение на крема, но си е голяма вкусотия. В къщи всички
поискаха втора порция.
Продукти: 2
големи жълтъка, 50 г
захар, 80 мл ликьор Марсала, 250 г маскарпоне, 400 г заквасена
сметана, 300 г подсладено варено кондензирано мляко / дулсе
де лече /, 100 г бял шоколад, 15-16 бр. бишкоти Савоярди, какао на прах за
поръсване.
За бишкотите: 300 мл силно кафе, 2 с. л. захар
Начин на приготвяне: Правим
силно кафе - еспресо. Още докато е горещо в него се разтваря захарта и се
оставя да изстине.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят в
подходящ съд за водна баня. Слагаме тенджера с вода да заври. Купата с
жълтъците слагаме над водата. Добавяме към тях ликьора Марсала. Бъркаме
непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Отнема около 15 мин.,
може и по малко. Не трябва да тече като струйка, а да пада едва, едва от
лъжицата на парцали. След това добавяме затопленото кондензирано мляко и
шоколада на парчета. С телена бъркалка разбъркваме докато се разтопи последния
и сместа стане еднородна.
Сваляме от огъня и оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме с
телена бъркалка /на ръка/ Маскарпонето в друг съд, добавяме на части кремът с
яйцата при непрекъснато бъркане. После разбитата сметана. Оставяме
настрана.
В подходящи чашки разпределяме на дъното потопени в
кафето парчета бишкоти. След това крем, отново потопени бишкоти и крем.
Оставяме покрити с прозрачно фолио за престои на студено поне 4 часа.
Преди сервиране поръсваме отгоре с какао.
Добър
апетит!
Продуктите са за 6 чаши /200 мл/.
Няма коментари:
Публикуване на коментар