Султан кебап с пиле е пиле със зеленчуци,
запечено в хрупкави тънки кори с вкусна шапка от нежен кремообразен сос бешамел,
посипан с настърган кашкавал. Парче кебап - всеки ще получи тестена топка от
тънки кори, напоена със сос от зеленчуково рагу с пилешки гърди и "тюрбан"
от кора със сирене.
Така приготвено пилешкото бяло месо никога
няма да е сухо, а зеленчуците в пълнежа могат да бъдат разнообразни. Например
тиквички, патладжан.
Продукти: 4-6
бр точени кори печени на сач, 500 г пилешки гърди, 100 г грах, 1 брой тиквичка,
1 брой морков /средно голям/, 1 брой голяма червена сладка чушка, 1 голяма
глава лук, 200 г грах, 3-4 скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 40 г краве
масло, 25 мл олио, 2 ч.л. сол, 4 стръкчета пресен риган /1 ч.л. сушен риган/, 1
ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. мащерка , 30 мл вода.
150 г настъргано сирене чедър за поръсване
За
соса: 350 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно /равни/, 35 г краве
масло, ½ ч.л. настъргано индийско орехче, ½ ч.л. млян черен пипер, ½ ч.л. сол.
Растително масло за смазване дъното на тавата за печене
Начин
на приготвяне:
Сос: В
тиган на умерен огън разтапяме маслото, поръсваме с брашното. Щом се появят
мехури наливаме топлото мляко и бъркаме с телена бъркалка докато се сгъсти.
Накрая поръсваме с подправките и солта. Изключете котлона.
В отделен тиган на силен огън разтопете олиото и маслото. Добавете нарязания на ситно лук и го запържете до порозовяване. Когато лукът порозовее, сложете нарязаното на кубчета по 2 см пилешко месо. Запържете го заедно с лука за 4 минути. Прибавете нарязаните на ситно моркови, тиквички, чушка, скилидки чесън и граха в тигана през една минута и разбъркайте. Накрая, добавете доматеното пюре, което сте размили с вода, сол, черен пипер, червен пипер и подправки. Оставете на огъня за още 5 минути. Разбърквайте периодично. Не трябва да остане течност.
Лист точена кора леко нагънете и сложете в подходяща купичка. Отстрани да висят краищата на кората. Поставете пилешката плънка в нея и прегънете висящите краищата навътре, затворете топката и я обърнете надолу. Поставете я в намаслена тава. Така докато свършите плънката и корите.
С помощта на черпак залейте всяка оформена топка със сос и поръсете
с настъргано сирене чедър.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за
около 15 – 20 минути, докато сиренето чедър се зачерви.
Сервирайте топло.
Добър
апетит!
П.П.
При мен стигнаха 5 кори да напълня плънката. Но всеки може да си направи „топките“
според своя вкус и виждане. Ако използвате обикновени кори за баница, ще Ви
трябват по 2 кори за всяка топка. Вместо тиквичка може да се използва патладжан,
а червения пипер да бъде лют. Замених млякото за соса с равни количества течна сметана
и мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар