вторник, 5 март 2019 г.

Желиран крем с ряженка и яйца


 

Този крем с ряженка много допадна на моето семейство. Но аз исках да го нагодя на моя вкус. Не ми допадат много желирани кремове, които не са „въздушни“, т.е. пухкави. Затова го преработих.

Продукти: 500 мл ряженка 3.2%, 250 мл течна сметана 35%, 110 г  захар, 17 г желатин на прах, 20 г цикория на прах, 180 мл вода, 40 г брашно, 40 мл коняк, 2 яйца, 60 г орехови ядки, 0.4 г ванилия на прах.

Начин на приготвяне: Заливаме желатина с 80 мл студена вода и оставяме да набъбне. Набъбналия желатин затопляме на водна баня /слаб огън/, докато се разтопи напълно.
Разделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Жълтъците разбиваме с 100 г захар, прибавяме коняка и слагаме на водна баня да се сгъстят. Бъркате 5-6 мин. след като се стопли сместа. След това добавяте омесените хладки ряженка, сметана, разтворената в 100 мл вода цикория, смелените орехови ядки и ванилията. Оставете на водна баня да се сгъсти сместа, като разбърквате постоянно. Отнема около 25 мин. Две-три минути преди края сложете разтопения желатин. Разбъркайте добре с телена бъркалка. След това снемете от огъня и оставете около 20 мин. да изстине. Двата белтъка разбийте на сняг, като накрая прибавите 10 г захар. После внимателно ги излейте при останалата смес. Бъркайте бавно с дървена лъжица докато се получи еднородна смес.
Разливаме в подходящи съдове и оставяме за 8 часа на студено в хладилник.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар